AKTUALITA

Elektromobil od Ferrari bude hučať aj vonku. Má to vôbec zmysel?

Očakávaný elektromobil od Ferrari je stále veľkou záhadou. Dozvedáme sa však, že má dostať umelo vytváraný zvukový prejav.

Marketingový riaditeľ prezradil zákulisné informácie
Vydané  Text: 

Už sú to niečo viac ako tri roky, odkedy Ferrari spravilo nepredstaviteľné a oznámilo plány na uvedenie ich elektrického auta. Prvé Ferrari s nulovými emisiami je stále na dobrej ceste k uvedeniu koncom roka 2025. Určite spôsobí rozruch, a to doslova aj obrazne. Napriek tomu, že úplne opúšťa starý spaľovací motor, EV z Maranella nebude vôbec tiché tak, ako jeho konkurenti.

Niektoré elektrické autá, ako napríklad Hyundai Ioniq 5 N, vytvárajú falošné zvuky spaľovacieho motora a dokonca simulujú zmeny prevodových stupňov, no Ferrari naznačuje niečo trošku iné. V rozhovore pre austrálsky magazín Drive, riaditeľ produktového marketingu a marketingovej inteligencie, Emanuele Carando, spomenul, že „zvuk je vždy autentický v Ferrari.“ Dodal, že to bude „pravé Ferrari,“ hoci nie je jasné, aký typ zvuku bude produkovať.

Zvuk ešte nepoznáme, no už teraz vieme, že bude špeciálny

Jedným z možných spôsobov, ako dosiahnuť autentický zvuk, je, že Ferrari odkazuje na štandardné „bzučanie“ elektrického motora. Inžinieri by ho mohli zosilniť cez reproduktory, ale to už by nebolo až tak originálne. Akákoľvek zvuková kulisa to bude, prvý vstup do segmentu EV je nastavený tak, aby ukázal odlišné emócie(v porovnaní so súčasnými elektrickými modelmi).

ferrari

Dizajnom možno bude odkazovať na niektorý zo súčasných modelov

Elektromobil je veľkým krokom spoločnosti, preto je pochopiteľné, prečo o ňom Ferrari zatiaľ mlčí. Ešte neoznámili, aký dizajn dostane, no vieme, že bude vyrobené v novom výrobnom závode, ktorý sa v súčasnosti dokončuje v Maranelle. Neznámy model by mal tvoriť až päť percent predaja spoločnosti v roku 2026. Práve v tomto roku sa má naplno spustiť aj predaj modelu.

Predbehnú aj Lamborghini

Príchod EV nezapečatí osud V-12, keďže Ferrari plánuje udržať dvanásťvalcový motor, až do doby, kým nebude zakázaný. Emanuele Carando ubezpečuje nadšencov, že majitelia s hlbokými vreckami budú tí, ktorí rozhodnú, či chcú čistý benzínový motor, plug-in hybrid alebo elektromobil.

Ferrari týmto krokom predbehne svojho rivala Lamborghini, ktorý neplánuje uviesť elektrický Lanzador, až do roku 2028. Spoločnosť predpokladá, že do konca desaťročia 40 percent jeho ročného predaja budú tvoriť automobily bez spaľovacieho motora. Nechajme sa prekvapiť. Možno nám ukážu elektromobil, po ktorom už nikdy nebudeme spaľováky.

Zdroj: Drive

Inzercia

Inzercia






ODPORÚČANÉ



Inzercia