PORADŇA

Plánujete dovolenku v zahraničí? Pozor na alkohol! Nie všade si môžete dať pivo pred šoférovaním

Ak sa chystáte autom do zahraničia, prinášame vám stručný prehľad krajín, ktoré nemajú nulovú toleranciu alkoholu v krvi vodiča.

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré alkohol v krvi vodiča netolerujú.
Opačným príkladom je Anglicko, Severné Írsko či Wales.
Vydané  Text: 

Blížia sa letné prázdniny a s nimi aj cestovanie do zahraničia vlastným či prenajatým autom. Mnoho dovolenkárov si v tomto období dopraje relax, ktorý je často spojený napríklad s konzumáciou alkoholu. Zatiaľ čo na Slovensku alkohol v krvi vodiča netolerujeme vôbec, v iných štátoch Európy môže byť legislatíva benevolentnejšia. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako sa na alkohol za volantom pozerajú jednotlivé krajiny.

Nulová tolerancia

Vo všeobecnosti by sme si Európu mohli rozdeliť na tri kategórie. V prvej z nich, do ktorej patrí aj Slovensko, je tolerancia k alkoholu nulová. V tej druhej, ktorá je pomerne početná, je malé množstvo alkoholu dovolené, no a napokon tu máme zopár krajín, ktoré sú skutočne benevolentné.

Začnime prvou skupinou. V prípade, že ste mali ťažkú noc alebo ste si dali len jedno pivo na osvieženie, určite nesadajte za volant v Albánsku, Českej republike, Estónsku, Maďarsku, Moldavsku, Rumunsku. V niektorých štátoch dokonca nemôžete po požití malého množstva alkoholu jazdiť ani len na bicykli. Patrí medzi ne napríklad susedné Česko. A za nízku „hladinku“ alkoholu na bicykli vás potrestajú taktiež príslušníci PZ na Slovensku.

Inzercia

Priemer Európy je 0,5

Druhá kategória by sa vo všeobecnosti dala zaokrúhliť na hladinu 0,5 promile. V závislosti od metabolizmu vodiča či jeho fyzickej stavby to vychádza na jedno až dve veľké pivá. Takéto opojenie si za volantom môžete dopriať napríklad v Belgicku, Bulharsku, Dánsku, vo Fínsku, Francúzsku, v Chorvátsku, Taliansku, Lotyšsku, Luxembursku, Macedónsku, Nemecku, Holandsku, Portugalsku, Rakúsku, Slovinsku, Srbsku, Španielsku či vo Švajčiarsku.

Avšak treba brať na vedomie, že aj v týchto krajinách platí nejaké obmedzenie. Napríklad v Belgicku vás nebudú stíhať za alkohol v krvi, pokiaľ šoférujete podľa predpisov. Na druhej strane… niektoré krajiny používajú odlišný meter v prípade profesionálnych vodičov. Čierna Hora síce dovoľuje 0,5 promile, ale to platí len pre bežných vodičov. Profesionál musí mať nulu za každých okolností.

Prehľad jednotlivých štátov Európy na základe povoleného množstva alkoholu v krvi bežného šoféra.

Inzercia

V každej krajine iné pravidlá

Vo Francúzsku platí, že každý vodič musí mať vlastný alkohol tester. Chorvátsko síce dovoľuje vypiť jedno-dve pivá, avšak to platí len pre vodičov, ktorí nie sú profesionáli a zároveň majú viac ako 24 rokov. Luxembursko je o čosi benevolentnejšie. Klasický vodič môže mať maximálne 0,5 promile, ale profesionál len 0,2 promile. Nemecko má taktiež nulovú toleranciu pre vodičov do 21 rokov.

Slovinský systém je nastavený zase tak, že profesionáli majú nulovú toleranciu, rovnako ako vodiči, ktorí majú oprávnenie kratšie ako 2 roky. Španieli taktiež dovoľujú istú úroveň alkoholu, avšak len pre vodičov, ktorí šoférujú auto s maximálne siedmimi cestujúcimi. Nad túto hodnotu môže byť maximálna hladina alkoholu v krvi len 0,3 promile.

Alkohol na Britských ostrovoch

Okrem 0,5 promile je v niektorých štátoch povolené mať 0,2 promile (Nórsko, Poľsko, Švédsko), 0,3 promile (Bosna a Hercegovina) alebo 0,4 promile v Litve alebo Lichtenštajnsku. Máme tu aj krajiny, ktoré vám dovolia mať vyššiu „hladinku“, ako kdekoľvek inde v Európe. Sem patrí napríklad Severné Írsko, Anglicko a Wales. Polícia bude tolerovať, aj keď test ukáže hladinu 0,8 promile.

Vo všeobecnosti ale platí, že by ste pred jazdou nemali požívať žiadny alkohol. Aj keď niektoré štáty dovoľujú určitú hladinu v krvi, vaša poisťovňa sa v prípade škodovej udalosti môže od krytia dištancovať. Za prekročené limity v jednotlivých štátoch potom môžu padať aj astronomické pokuty (príkladom je Monako, kde pokuta môže dosiahnuť až 9 000 eur, prípade 6 mesiacov za mrežami), respektíve vám môže byť odobratý vodičský preukaz.

Miernejšie tresty za zostatkový alkohol nedávajú zmysel. Ako sa zbaviť zvyškového alkoholu?





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ



Inzercia