AKTUALITA

Kia zvoláva viac ako 462 tisíc vozidiel. Dôvodom je bezpečnostná hrozba

Spoločnosť Kia sa rozhodla zvolať viac ako 462 tisíc vozidiel. Problém je v elektrickom spínači pri ovládaní sedadiel.

Problém sa týka chybných spínačov v sedadlách
Vydané  Text: 

Kia zaskočila zákazníkov, keď sa rozhodla zvolať svoje populárne SUV s názvom Telluride. Problém zahŕňa 462 869 vozidiel z modelových rokov 2020 až 2024. Dôvodom je riziko požiaru vychádzajúceho z elektrických motorčekov sedadiel pre vodiča alebo spolujazdca. Riziko môže vzniknúť, či už je SUV v prevádzke alebo zaparkované s vypnutým zapaľovaním, čo viedlo Kiu k vydať odporúčanie parkovať vozidlá mimo budov.

Problémom nie je samotný motorček sedadla, ale posuvný gombík, ktorý ho ovláda. Zvolávacie oznámenie (NHTSA Recall Number 24V-407) uvádza, že vonkajší náraz môže uvoľniť zadný kryt spínača sedadla. To by mohlo spôsobiť nesprávne zarovnanie spínača, ktorý by mohol nepretržite dodávať energiu do motora, čo by viedlo k prehriatiu a následnému vzniku požiaru.

Podľa oficiálnych dokumentov, bola Kia doteraz oboznámená s jedným menším požiarom sedadla vodiča, ktorý sa vyskytol v roku 2023 už počas jazdy. Samozrejme išlo o spomínaný model Telluride, a preto sa rozhodla spoločnosť radšej zakročiť. Okrem toho je potvrdených šesť incidentov s roztavenými komponentmi pod sedadlami, pričom v niektorých prípadoch bola hlásená prítomnosť dymu v kabíne.

Inzercia

Riešenie je jednoduché

Predajcovia Kia teraz nainštalujú nový držiak na zadný kryt spínača elektrického sedadla a nahradia ovládacie gombíky. Oznámenie vlastníkom o zvolávaní by sa malo začať rozposielať prostredníctvom pošty, a to 30. júla. Znepokojení vlastníci môžu tiež kontaktovať zákaznícky servis Kia, kde im bude poskytnutá ďalšia pomoc.

Kia Telluride

Spoločnosť zatiaľ varuje svojich zákazníkov, že ak by vznikol problém spojený so zápachom, dymom, či prílišným teplom, vozidlo by nemali využívať. Samozrejme by v takomto prípade mali kontaktovať priamo servis a zapracovať na odstránení bezpečnostného problému. U nás sa model Telluride nepredáva, a preto tento problém zaskočil len zákazníkov v USA, Ázii a Austrálii.

Inzercia

Zdroj: NHTSA

 

Inzercia

Inzercia






ODPORÚČANÉ



Inzercia