Skráti sa čakanie motoristov na vodičské preukazy a budeme mať konečne doklady v mobile?

Čakanie na vodičské preukazy by sa mohlo v budúcnosti skutočne skrátiť. Vláda plánuje vybudovanie nových výrobných kapacít.

Aktuálne sú najväčšie čakacie lehoty na cestovné doklady.
Výhodou by mohli byť aj osobne doklady v elektronickej forme.
Vydané  Text: 

Pracoviská na výrobu dokladov v poslednej dobe zažívajú zvýšený nápor. Za nedávne mesiace sa zvýšený nápor týkal hlavne hromadného vybavovania cestovných pasov kvôli vojenskej agresii Ruska na Ukrajine, výmeny občianskych preukazov s neplatným certifikátom čipu za nové či masového obmieňania vodičských preukazov koncom minulého roka. Rezort vnútra sa na podobné situácie aktuálne rozhodol reagovať. Na vodičské preukazy a iné doklady by sme vďaka tomu nemuseli čakať tak dlho ako doteraz.

Nové NPC

Ministerstvo vnútra plánuje v budúcnosti vybudovať nové Národné personalizačné centrum (NPC), ktorého hlavnou náplňou je práve výroba osobných dokladov. Ako uvádza portál teraz.sk, súčasné pracovisko by sa tak malo stať dočasným. Hlavnou výhodou vybudovania nového NPC má byť predovšetkým skrátenie čakacej doby na vydanie jednotlivých dokladov. Okrem toho ide o prevenciu voči teroristickým a kybernetickým útokom, živelným pohromám, výpadkom energií či iným nepredvídateľným udalostiam. Toto stanovisko pre TASR poskytol Matej Neumann, hovorca rezortu vnútra Slovenskej republiky.

Vláda schválila ďalšie zmeny v TEČ. Vlastné značky budú mať prísnejšie kritériá. Jeden druh TEČ zaniká

Na margo nového NPC dodáva: „V súčasnosti NPC, ktoré vyrába doklady pre celé Slovensko, pracuje na zariadeniach obstaraných v rokoch 2008 a 2012, pričom výrobca garantuje ich desaťročnú životnosť. Technika je teda za hranicou svojej životnosti. Predĺženie servisnej podpory je problematické z dôvodu ukončenia výroby potrebných komponentov zariadení.

Vodičské preukazy v telefóne?

Zvýšený nápor na výrobu nových osobných dokladov však úrady nezaznamenali len pri vyššie spomenutých udalostiach. Len od začiatku tohto roka požiadalo o výmenu cestovných pasov takmer 300 tisíc ľudí. Neumann dodáva, že krátko po avizovanom zvýšení správnych poplatkov za vydanie cestovných dokladov síce záujem mierne opadol, stále však neboli dodané ani tie, o ktoré ľudia požiadali v marci 2024.

Nové NPC by tak v budúcnosti mohlo navýšiť aktuálne výrobné kapacity. Tým by došlo k výraznejšiemu skráteniu čakacej doby. Možným urýchlením vydávania dokladov by mohlo byť aj zavedenie ich elektronickej formy v podobe eID. Európska únia podobné riešenia už nedávno prerokovala a je teda len otázkou času, kedy sa dočkáme vodičských alebo občianskych preukazov v mobile.

Digitálne doklady by mohli byť realitou už čoskoro. Vodičský preukaz by sme tak mohli mať v telefóne





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ