Alfa Romeo príde o svoju tvár: Kvôli bezpečnosti sa musí vzdať ikonického dizajnu

Alfa Romeo sa chystá rozlúčiť s ikonickým dizajnovým prvkom – poznávacou značkou na boku. Je to koniec tradície?

Vydané  Text: 

Ako spredu okamžite zistíte, že ide o model Alfa Romeo? Jednoducho – poznávacia značka, respektíve tabuľka s evidenčným číslom, je osadená nie v strede, ale na boku prednej časti. Z histórie vieme, že sa montovali mimo stredu hlavne kvôli estetike dizajnu a charakteristickej prednej mriežke.

Alfa Romeo Scudetto – takto sa vyvíjalo v priebehu rokov.

Ako to vlastne začalo?

Inovátor Giuseppe Merosi pôvodne navrhol Alfu Romeo Scudetto. Slovo „scudetto“ znamená v taliančine „malý štít“, ktorý sa v priebehu rokov mnohokrát zmenil, kým sa z neho stal menší tvar štítu, aký sme doteraz poznali. V priebehu rokov Alfa Romeo spolupracovala s mnohými rôznymi dizajnérskymi spoločnosťami na vytvorení štýlovej masky chladiča, ktorá sa stala pre Talianov poznávacím znamením. Identitou značky.

Prvá takáto maska sa objavila na Alfe Romeo 6C 2300 Turismo z roku 1934. Od tohto prvého návrhu boli odvodené rôzne variácie, aby ukázali umeleckú kvalitu tejto značky. Napríklad stredová mriežka v tvare srdca bola predstavená na začiatku 40. rokov 20. storočia, keď bol vyrobený model 8C 2900B Touring výslovne pre rumunského kráľa Michaela.

Stredová mriežka v tvare srdca modelu 8C 2900B Touring.

Jeden z dizajnérov, Pininfarina, začal experimentovať s dizajnom, ktorý mal úzky a trojuholníkový tvar mriežky. Až v druhej polovici 50-tych rokov sa tento špecifický dizajn začal formovať do dizajnu, ktorý vidíme na autách dnes. Scudetto patrí k jedným z najcharakteristickejších prvkov automobilov Alfa Romeo, čo ich odlišuje od iných značiek a pomáha im vyniknúť.

V budúcnosti už Scudetto  zrejme neuvidíme…

Bohužiaľ, s príchodom nového modelu Junior, ktorého museli kvôli vládnym nariadeniam premenovať z pôvodného mena Milano, sa poznávacia značka presunula do stredu. A tak to budú mať aj všetky prichádzajúce modely Alfy Romeo, počnúc novým Stelviom, ktoré sa ukáže v roku 2025.

Nová Alfa Romeo Junior (predtým Milano) už má poznávaciu značku v strede nárazníka.

Podľa Alejandra Mesonero-Romanosa, riaditeľa dizajnu v Alfa Romeo, v rozhovore pre Autocar, je premiestnenie tabuľky s evidenčným číslom do stredu dôsledkom nových bezpečnostných pravidiel EÚ (GSR2) , najmä v kapitole týkajúcej sa ochrany chodcov. Mesonero-Romanos však zároveň dodal, že sa mu toto riešenie nepáči. A my s ním plne súhlasíme.

Odporúčame:






ODPORÚČANÉ