SERVIS

Neignorujte kontrolky na palubovke. Malý kód vám môže zachrániť nemalé peniaze

Naučte sa rozoznávať kontrolky, ktoré vám signalizujú problémy s autom. Nie vždy musí ísť o prípad núdze.

Vydané Text: 

Poznať dopravné predpisy nestačí. Ako vodič automobilu máte povinnosť vedieť ho riadne obsluhovať, a to znamená poznať aj niektoré ikony, ktoré sa objavujú na prístrojovom paneli. Zatiaľ čo mnohé z nich sú pre svoju jednoduchosť a názornosť dobre známe každému, ako indikátor nedostatku paliva, stretávacie a diaľkové svetlomety, smerové svetlá, porucha motora a batérie, s inými môžu mať vodiči problém.

Dôvod nemusí spočívať iba v ich neochote poznať vlastné vozidlo, ale aj vo fakte, že automobily sú čoraz modernejšie a majú stále viac funkcií. A tak pri prechode do nového vozidla, napríklad aj s iným druhom pohonu, už vodič jednoducho stratí prehľad a krok s dobou. Automobily s elektrickým alebo hybridným pohonom používajú niekoľko takých kontroliek (indikátorov), ktoré sú vodičom benzínových a naftových áut celkom cudzie.

Z rozsiahleho medzinárodného prieskumu firmy Confused.com, ktorý sa uskutočnil ešte v roku 2022 vyplynulo, že európski vodiči majú skutočne problém rozpoznávať kontrolky na prístrojovej doske nových áut. Vraj až 80 percent aktívnych vodičov zlyháva v identifikácii kontroliek, ktoré sa objavujú v elektrických automobiloch. Častokrát však nemajú dostatočnú vedomosť ani o tých, ktoré sa vyskytujú aj v tých benzínových a naftových autách.

Ktoré kontrolky by ste mali problém pomenovať?

Najčastejšie nerozpoznané indikátory (kontrolky) objavujúce sa v autách s hybridným alebo elektrickým pohonom:

Pritom je to celkom jednoduché. Červené kontrolky zvyčajne upozorňujú, keď je situácia urgentná, aby nedošlo k vážnemu poškodeniu auta. Napríklad preto, že niečo nie je v poriadku s motorom, brzdami alebo batériou. Vozidlo treba okamžite zastaviť a vypnúť motor – samozrejme len na mieste, kde je to bezpečné. To, či treba zavolať poruchovú službu, alebo či by ste mali aspoň okamžite ísť do servisu, závisí od signálu. Preto je vhodné vždy si najprv prečítať návod na obsluhu.

Ktoré krajiny sú najlepšie na šoférovanie?

Žlté kontrolky signalizujú bezpečnostné chyby, ako je nedostatočný tlak v pneumatikách alebo možné nepriame poškodenie nejakého systému. Aj to, ak vám napríklad kuna ochutnala zopár káblov. Ak však nepoznáte všetky kontrolky naspamäť a na palubovke sa jedna objaví, hneď si prečítajte návod na obsluhu, aby ste zistili, čo robiť. V opačnom prípade hrozí, že si zarobíte na zbytočne drahú opravu.

Ďalej odporúčame: