AKTUALITA

Šokujúci plán Donalda Trumpa: Predaj elektromobilov a daňové úľavy treba zastaviť

Donald Trump povedal, že zastaví všetky predaje elektromobilov.

Vydané  Text: 

Donald Trump, bývalý prezident Spojených štátov, v súčasnosti čelí 34 obvineniam z trestných činov, no napriek tomu využíva svoju kampaň za znovuzvolenie. Za jej pilier si vybral útok na priemysel elektrických vozidiel. Trump má svoj plán – v prípade opätovného zvolenia zrušiť emisné ciele Bidenovej administratívy a drasticky znížiť daňové úľavy na elektrické vozidlá. V snahe získať podporu ropného a plynárenského priemyslu vyzval Trump ich generálnych riaditeľov, aby venovali značné finančné prostriedky na jeho kampaň.

Tieto opatrenia by mohli spôsobiť nespokojnosť aj medzi republikánskymi voličmi. Výroba elektrických vozidiel pritom pozitívne podnietila rast zamestnanosti a investícií v južných štátoch. Automobilový priemysel je dnes úplne iný ako pred ôsmimi rokmi, keď sa Trump prvýkrát dostal k moci. Napriek jeho úsiliu sa trh s elektrickými vozidlami výrazne rozrástol. V roku 2016 sa v USA predalo 159 139 elektrických vozidiel. Tým to ale nekončí, očakáva sa, že toto číslo v roku 2024 presiahne 1,5 milióna. Analytici predpovedajú, že rozšírené zavádzanie elektrických vozidiel sa bude naďalej rozvíjať bez ohľadu na Trumpove kroky, aj keď možno pomalším tempom.

Ako dlho vydrží elektromobil? Nemci zverejnili poznatky z praxe

Spoločnosti ako Hyundai plánujú obrovské investície do výroby elektrických vozidiel v Gruzínsku. To naznačuje, že priemysel napreduje bez ohľadu na politické zmeny. Generálny riaditeľ Ford Motor Company William Clay Ford Jr. povedal, že budúcnosť spoločnosti presahuje výsledky volieb. Investície do americkej výroby, podporené Bidenovým zákonom o znižovaní inflácie, budú pokračovať aj pri možnom druhom funkčnom období Donalda Trumpa. Vďaka miliardovým investíciám výrobcov automobilov, nabíjacích spoločností, sietí predajcov a reklamy je nepravdepodobné, že by Trump mohol zastaviť dynamiku trhu s elektrickými vozidlami. Takže jeho plán mu zrejme aj tak nevyjde.






ODPORÚČANÉ