Aktualita

Čajka priletí do Európy.

BYD Seagull bude dostupný aj v Európe ako „novinka“.

Vydané  Text: 

Najväčší výrobca elektromobilov BYD potvrdil niekoľko dní dozadu, že do Európy prinesie svoj doteraz najmenší elektromobil Seagull. Nielen pokračujúca expanzia automobilov, ale aj plánovaná výstavba výrobného závodu v susednom Maďarsku, svedčí o vážnom zámere automobilky „dobyť“ Európu. Túto veľkú mieru odhodlanosti potvrdzujú aj slová viceprezidentky firmy Stelly Li pre portál autoexpress: „Do konca roka 2024 ohlásime ďalšie tri alebo štyri výrobné závody na celom svete. Jeden bude v Mexiku. Ďalšie dve budú v rôznych regiónoch. V Európe pravdepodobne jeden závod nestačí“.

Ktorá druhá krajina v Európe to bude Li nespresnila. V hre sú Nemecko, Francúzsko, Španielsko a Taliansko. O vybudovaní závodov v Európe uvažuje predovšetkým kvôli priamejšiemu zásobovaniu európskeho trhu a vyhnúť sa tak rôznym clám.

 

Čínska čajka 

O Seagulle, po slovensky čajka, sme už písali minulý rok v apríli. Ide o malý mestský automobil, ktorý bude pravdepodobne priamo konkurovať Dacii Spring alebo Citroënu C3. Či bude európska „čajka“ zhodná s tou domácou čo sa týka rozmerov Li nespresnila. Pripomeňme si rozmery na domácom trhu. Automobil je dlhý 3 780 mm s rázvorom 2 500 mm. Elektromotor má výkon 55 kW so sľubovaným  dojazdom 305 km. Cena tohto mestského automobilu sa na domácom trhu začína na 69 800 CNY (v prepočte 8 800 €).

 

Avšak na túto cenu môže európsky zákazník zabudnúť. Po zaplatení rozličných poplatkov a vykonaní úprav (nevyhnutných pred uvedením na európsky trh) je predpokladaná cena pod hranicou 20 000 €.

Na margo ceny viceprezidentka firmy Stella Li dodala, že európsky zákazníci „budú musieť akceptovať skóre troch alebo štyroch hviezdičiek (Euro NCAP) výmenou za nižšiu cenu“. 

Zdroje:  autoexpress





ODPORÚČANÉ