REBRÍČEK

Veľká škoda, že sa nedostali do sériovej výroby: Toto sú tie najzaujímavejšie automobilové koncepty (I. časť)

Koncepčné automobily sú oknom do budúcnosti motorizmu, plné revolučných nápadov a často aj mnohých dizajnových výstrelkov.

Vydané  Text: 

Koncepty predstavujú viac ako len odvážne návrhy. Pre automobilky sú to nástroje, ktorými testujú a predvádzajú svoje inovačné schopnosti, technické know-how a víziu budúcnosti. Pomáhajú tiež odhaliť reakcie verejnosti a potenciálnych zákazníkov na nové nápady a technológie, ktoré môžu jedného dňa vstúpiť do sériovej výroby. Tieto vozidlá sú často plné revolučných riešení, ktoré sa neskôr prejavia v produkčných modeloch, či už v oblasti pohonných jednotiek, bezpečnosti, alebo infotainmentu. Koncepty tak hrajú kľúčovú rolu v evolúcii automobilového priemyslu, posúvajúc hranice toho, čo je možné. A keďže ich je viac než dosť, toto je len prvá časť z nich.

Jaguar C-X75

Jaguar C-X75 koncept.

C-X75 je koncept od britskej automobilky, ktorý bol predstavený v roku 2010 pri príležitosti osláv 75. výročia značky. Tento plug-in hybridný superšportiak bol navrhnutý s cieľom ukázať budúcnosť technológií a dizajnu. Napokon sa auto stalo obeťou nových emisných noriem a rozhodnutie Jaguaru prejsť na elektrifikované pohony. Ale niekoľko jednotiek sa predsa len dostalo na svetlo sveta a dokonca si zahrali vo filmovej sérii o Jamesovi Bondovi.

Ford Indigo

Ford Indigo.

Povedali by ste na prvý pohľad, že ide o koncept z roku 1996? Ford Indigo bol inšpirovaný technológiou a dizajnom Formuly 1 a IndyCar. Jeho otvorený kokpit, nízky profil a aerodynamické línie reflektovali estetiku a technické riešenia závodných automobilov. Koncept bol vybavený 6,0-litrovým V12 motorom s výkonom približne 435 koní, ktorý bol vyvinutý v spolupráci so známou firmou Cosworth. Aktuálne existuje jeden jediný kus, ktorý je vystavený v múzeu Fordu.

Mazda RX-Vision

Mazda RX-Vision.

Tento elegantný a športový koncept od japonskej automobilky bol navrhnutý s cieľom ukázať budúcnosť rotačných motorov a demonštrovať dizajnový jazyk KODO. Mazda sa zamerala na zvýšenie spoľahlivosti, zníženie spotreby paliva a emisií, čím sa snažila priniesť rotačné motory späť na trh. Zatiaľ sme ale jeho reálne prevedenie nevideli.

Lamborghini Miura

Lamborghini Miura koncept z roku 2006.

Miura je považovaná za prvý skutočný superšportiak a jeden z najdôležitejších automobilov v histórii automobilizmu. Hlavne preto, lebo bola prvým vozidlom s koncepciou v strede uloženého motora, čo sa neskôr stalo štandardom. Dizajn karosérie je dielom Marcella Gandiniho, ktorý pracoval pre dizajnérske štúdio Bertone. To bola ale pôvodná Miura, no na počesť jej 40. výročia sa automobilka rozhodla vytvoriť koncept zo základov modelu Murcielago. Žiaľ, vyrobili iba jeden exemplár.

Mercedes-Benz Maybach Exelero

Mercedes-Benz Maybach Exelero.

Takéto koncepty nevznikajú často. Luxusný high-performance automobil bol predstavený v roku 2005. Automobil bol vytvorený v spolupráci spoločností Mercedes-Benz a Fulda Tyres, nemeckým výrobcom pneumatík, ktorý potreboval vozidlo na testovanie svojich nových vysoko výkonných pneumatík. Pod kapotou Exelera sa nachádza 5,9-litrový twin-turbo V12 , ktorý produkuje impozantných 690 koní a 1 020 Nm krútiaceho momentu.

Suzuki GSX-R/4

Suzuki GSX-R/4 koncept.

Tento unikátny koncept je zaujímavý nielen pre svoj inovatívny dizajn, ale aj pre svoju technickú špecifikáciu, ktorá čerpá inšpiráciu z motocyklov Suzuki, najmä z modelu GSX-R1000. Vozidlo pripomína skôr LEGO model ako roadster, no má to niečo do seba. Aj preto sa doňho dostal 1,3-litrový radový štvortakt, ktorý zvládne vyprodukovať približne 175 konských síl. Nedajte sa však oklamať slabým objemom, pretože pri váhe tohto vozidla je to viac ako dostačujúce.

Chrysler ME412

Chrysler ME412 koncept.

Koncept predstavený americkou automobilkou Chrysler na North American International Auto Show v roku 2004 nesie názov Chrysler ME Four-Twelve (ME412). Je poháňaný 6,0-litrovým quad-turbo V12 motorom, ktorý vyvinula spoločnosť AMG. Ten produkuje ohromujúcich 850 koní a 1 150 Nm krútiaceho momentu. Pravdepodobne by sa aj dostal do sériovej výroby, keby neprišla hypotekárna kríza.

Honda Sports EV

Honda Sports EV koncept.

Automobilka z krajiny vychádzajúceho slnka v roku 2017 predstavila na autosalóne dva koncepty, a jedným z nich bol aj Sports EV. Reprezentuje víziu budúcnosti športových automobilov v podaní Japoncov. Koncept je navrhnutý s cieľom poskytnúť vysoký výkon a dynamickú jazdu typickú pre športové automobily, ale s nulovými emisiami. Osvojuje si automobilový dizajn z prelomu 20. a 21. storočia a interpretuje ho vo forme, ktorá sa bude páčiť aj generácii Y. Uvidíme, či jeho reálna podoba zostane verná tejto predstave.





ODPORÚČANÉ