PORADŇA

Naozaj viete, ako sa má správne jazdiť po viacprúdovom kruhovom objazde?

Kruhový objazd o jednom jazdnom pruhu nerobí vodičom na Slovensku problém. Ale čo ak má viac pruhov? Viete, ako máte vtedy postupovať?

Vydané  Text: 

Jedným z miest, kde dochádza k takzvaným nedobrovoľným priestupkom, sú určite kruhové objazdy. Kruhový objazd o jednom jazdnom pruhu nerobí vodičom na Slovensku problém. Je to spôsobené tým, že na Slovensku pred každým kruháčom máme značku daj prednosť v jazde a značku kruhový objazd. Kruhový objazd bez značky daj prednosť v jazde sa na Slovensku vyskytuje len v testoch, ale v zahraničí je bežný.

Čo ale v prípade, že má kruhový objazd viac ako jeden pruh? Problémom pri tom často nebýva ani tak vjazd, ale samotná jazda v ňom a najmä výjazd.

Má prednosť ten v ľavom či pravom pruhu?

Kruhové objazdy s dvomi a viac pruhmi nie sú výnimočné ani na Slovensku. Majú zmysel všade tam, kde sú veľké kruhové križovatky, kde existuje predpoklad intenzívnejšej dopravy a kde sú početnejšie výjazdy z kruhovej križovatky. Platí, že pri preraďovaní má prednosť ten vodič, ktorý ide vo svojom pruhu rovno.

Navyše, na kruhovom objazde platia rovnaké pravidlá predbiehania ako v prípade „rovnej cesty“. Teda ak sú medzi pruhmi plné čiary, predbiehanie je zakázané. Ak sú čiary prerušované, možno predbiehať z ľavej strany, nikdy nie z pravej. Vzhľadom na kruhový charakter tejto cesty je ale potrebné dbať na zvýšenú bezpečnosť.

Keď ste v kruhovom objazde, musíte dodržiavať dopravné pravidlá v závislosti od výjazdu, ktorým chcete ísť:

  • Ak chcete použiť prvý výjazd, používajte výlučne vonkajší jazdný pruh
  • Ak chcete použiť výjazd v strede kruhového objazdu, môžete využiť dva vonkajšie jazdné pruhy. Ak bude vaša trasa vo vnútri kruhového objazdu krátka, použite vonkajší jazdný pruh. Ak však pôjdete až do pomyselnej polovice kruhového objazdu, môžete ísť priamo do druhého pruhu z kraja.
  • Ak chcete použiť posledný výjazd z kruhového objazdu, v tomto prípade sa vám oplatí zaradiť sa do vnútorného jazdného pruhu a zostať v ňom až takmer do výjazdu.

Ide na objazd na motorke?

Aj keď je motorka oveľa obratnejšie vozidlo ako osobné alebo nákladné auto, je aj zraniteľnejšia, preto je najlepšie snažiť sa ju držať v strede jazdného pruhu, aby vás všetci ostatní účastníci videli včas.





ODPORÚČANÉ