AKTUALITA

Ako vyzerá podľa vás najlepšia nabíjacia stanica pre elektromobily?

Má 16 nabíjacích bodov a nechýba ani miesto na občerstvenie.

Vydané  Text: 

Nabíjacie stanice pre elektromobily dnes už vôbec nevyzerajú ako obyčajné stojany, ktoré sú len tak niekde zapichnuté v rohu. Aj preto sa organizácia Global Convenience Store Focus rozhodla vybrať najlepšiu nabíjaciu stanicu. Do úzkeho výberu sa dostalo 24 staníc z celého sveta. Víťazom sa stala nórska nabíjacia stanica Able Mandal, ktorá bola postavená na diaľnici E39 medzi Kristiansandom a Mandalom ešte v marci minulého roka.

Nabíjacia stanica Able Mandal.                                                    Zdroj: Global Convenience Store Focus

Čím si táto stanica zaslúžila prvé miesto? Okrem dizajnu a blízkosti ďalších prevádzok je tu až 16 rýchlonabíjačiek, ktoré podporujú nabíjanie až do 200 kW. Štyri nabíjacie body sú vybavené konektormi CCS a Chademo, takže ani majitelia plug-in hybridov nemusia chodiť ďaleko. Na všetkých stojanoch sú platobné terminály, k dispozícii je aj čerpacia stanica na biopalivo (HVO100) pre osobné a úžitkové vozidlá so spaľovacími motormi, reštaurácia McDonald’s, predajňa Deli de Luca, priestranné toalety, miesta na sedenie a vonkajšie rekreačné plochy na oddych a ihrisko pre deti. Súčasťou čerpacej stanice je aj autoumyváreň s možnosťou recyklácie vody.

Nabíjacia stanica Able Mandal.                                                     Zdroj: Global Convenience Store Focus

Takže je tu naozaj všetko. Už dávno neplatí, že keď niekam idete s elektromobilom, musíte zostať sedieť v aute a čakať, kým sa nabije. Práve vďaka takýmto projektom, ktoré sa rozrastajú po celej Európe (i keď v našej blízkosti oveľa pomalšie), bude cestovanie elektromobilmi podstatne jednoduchšie a menej stresujúce. Čo poviete, prijali by ste niečo podobné aj u nás?






ODPORÚČANÉ