Novinka

Konkurent pre Škodu Enyaq spoza Atlantiku?

Cadillac prinesie do Európy ďalši model.

Vydané  Text: 

Americká značka Cadillac, patriaca pod koncern GM, predstavila nedávno svoj nový model elektrického SUV. Nesie meno Optiq. Práve týmto modelom sa pokúša americká automobilka o návrat na európske trhy. Je tomu približne sedem rokov, čo GM predal značku Opel koncernu Stellantis. Pre Európanov nechal svoje modely len vo veľmi obmedzenom importe.

Ten import je naozaj veľmi obmedzený. Ak by si chcel niekto na Slovensku objednať nejaký model Cadillac môže kontaktovať výhradného importéra v Bratislave firmu Todos. Ceny a dostupnosť modelov sú len na vyžiadanie pre vážnych záujemcov. Z oficiálnych webových stránok má Cadillac pre Európu stránku cadillaceurope.com, na ktorej ponúka zatiaľ len čisto elektrický model Lyriq.

Toto veľké elektrické SUV by sme konkurenčne prirovnali k Audi Q8 e-tron alebo Mercedes-Benz EQE SUV. Cena Lyriqu na európskom trhu začína na 80 500 €, bez ohľadu či si zákaznik zvolí výbavu Luxury alebo Sport. Elektrický pohon s výkonom 528 koní zabezpečuje dojazd podľa WLTP 530 km. Kombinovaná spotreba sa podľa výrobcu pohybuje na úrovni 22,5 kWh/ 100 km.

 

Menši brat Optiq

Ďalší pokus amerického výrobcu usadiť sa na starom kontinente. Pravdepodobne si v automobilke hovoria „nikdy to nevzdávaj“. Podľa výrobcu Optiq rúbe pomerne vysoko. Chcel by totiž konkurovať modelom Audi Q4 e-tron a BMW iX3. Subjektívne by sme ho skôr prirovnali k Škode Enyaq.

Podľa dostupných informácii je novinka dlhá 4 810 mm, široká (vrátene zrkadiel) 2 126 mm s rázvorom 2 954 milimetrov. Pohon Optiqu bude zabezpečený dvojicou elektromotorov s výkonom 305 koní. Výrobca hovorí o dojazde 300 míľ, v prepočte 482 km. Je to len odhad výrobcu, nie parametre WLTP.

Ohľadom interiéru neposkytol výrobca veľa informácií. Jedno je však isté. Na palubnej doske bude osadený „veľký“ 33″ led displej, ktorý dokáže zobraziť miliardu farieb. Interiér bude môcť byť osvetelný až 126 farebnými kombináciami ambientného osvetlenia. Zákazníci budú mať na výber dve úrovne výbav – Luxury a Sport.

Ohľadom termínu začiatku predaja na európskom trhu a cien neposkytol výrobca zatiaľ žiadne presnejšie informácie. Pravdepodobný predaj sa začne na jeseň tohto roku. Na domácom trhu začína nový model Optiq s cenovkou 54 000 dolárov, v prepočte 49 930 €.


Zdroje:  Cadillac





ODPORÚČANÉ