Jednodňová diaľničná známka ukrýva jeden chyták. V budúcnosti si na to dajte pozor!

Jednodňová diaľničná známka by sa do platnosti mala dosťa už začiatkom letných prázdnin. Čo o nej zatiaľ vieme?

Pre niektorých motoristov môže byť problém jej platnosť.
Poznáme aj jej predpokladanú cenu.
Vydané  Text: 

Oficiálne síce na Slovensku v platnosti novú dennú diaľničnú známku zatiaľ nemáme, no jej príchod je už na spadnutie. Európske smernice, ktoré vyžadujú po členských štátoch zavedenie takéhoto typu známky sú v platnosti už pomerne dlho. Jednodňovú diaľničnú známu si už dnes môžete zakúpiť napríklad v Česku, Maďarsku, Rakúsku alebo aj v Poľsku. U nás by sa do platnosti mohla dosať už začiatkom tohtoročných letných prázdnin. Dávajte si však pozor. Môže ukrývať jeden chyták.

Platnosť do 24. hodiny, nie 24 hodín!

Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 488/2013 Z. z. o diaľničnej známke a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 474/2013 Z. z. o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov bližšie špecifikuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Ak by ste čakali, že samotná známka bude v budúcnosti platiť 24 hodín od jej zakúpenia, mýlili by ste sa.

Návrh totiž vo svojom paragrafe 3 s názvom „Platnosť diaľničnej známky“ uvádza nasledovné: „Diaľničná známka s jednodňovou platnosťou je platná do 24.00 hodiny dňa určeného užívateľom vymedzených úsekov ciest.“ To teda znamená, že jej platnosť nie je 24 hodín, ale len úsek dňa od doby nákupu po polnoc. Z hľadiska zamedzenia nedorozumeniam aktuálne nie je jasné, ako bude štát na blížiaci sa koniec platnosti diaľničnej známky na svojom webe upozorňovať. Teoreticky sa totiž môže stať prípad, kedy si vodič z nevedomosti jednodňovú známku zakúpi len pár hodín pred polnocou.

Na diaľnici D1 zažijeme čosi nevídané, cestu zdvihnú počas plnej premávky a vybudujú 18 mostov

Jednodňová diaľničná známka pozná svoju cenu

Tým pádom bude jej platnosť len niekoľko hodín, respektíve minút. Následne si musí motorista zakúpiť ďalšiu diaľničnú známku ak chce ďalej používať vymedzené úseky ciest. Navrhovaná cena jednodňovej diaľničnej známky je na úrovni 5,4 eura. Je teda v súlade s maximálnym 9% limitom vo vzťahu k cene ročnej diaľničnej známky vyžadovaným legislatívou EÚ.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.


ODPORÚČANÉ



Inzercia