Servis

Pri nabíjaní elektromobilu dochádza k stratám, čo stoja peniaze. Koľko ročne preplatíme pri domácom nabíjaní?

Nabíjanie elektromobilu je veľmi komplexným procesom, pri ktorom už tradične nájdeme nedostatky. Niečím takým je aj únik energie.

Straty energie pri nabíjaní dokážu ročne spraviť pekné čísla
Vydané  Text: 

Túto otázku si kladie nejeden majiteľ elektromobilu, či už wallbox má alebo nemá. Pri nabíjaní každého zariadenia dokážeme namerať straty energie, no tým, že elektromobilita je ešte stále len na začiatku, veľmi sa tejto téme zatiaľ nikto nevenoval. Teda až doteraz. Na túto problematiku sa pozrel nemecký automobilový klub ADAC.

Práve ten je známy tým, že sa špecializuje na rôzne testy a analýzy, ktoré vieme potom využívať v bežnom živote. Koľko energie sa teda reálne pri nabíjaní spotrebuje a koľko z nej sa aj dostane do akumulátora elektrického vozidla? Podľa najnovších štatistík spoločnosti sú straty na úrovni medzi 6 a 10 %(pri wallboxe).

Dôležité je poznamenať, že výsledky sú preto také nejednotné, lebo závisí najmä od toho, aký konektor sa pri nabíjaní použije. Niektoré sú efektívnejšie, iné prepustia viac. Nie je to ale vôbec vysoké číslo. Tieto hodnoty si vieme porovnať napríklad s nabíjaním priamo z klasickej zásuvky. Tu pri testoch namerali hodnoty straty energie v rozmedzí 13-24 %, čo už je podstatne viac.

Inzercia

Pripomeniem aj to, že nabíjanie z bežnej zásuvky je oveľa pomalšie ako z wallboxu. Spoločnosť dokonca aj viac priblížila, ako veľmi takéto straty pocíti naša peňaženka. My sa k hodnotám dostaneme nasledovne – ročný odber pre nabíjanie elektromobilu 2000 kWh pri cene 0,4 € za 1 kWh a straty vo výške 8 % (pri zásuvke počítali s 15 %).

Ročne môžeme prísť aj o 120 €

Výsledky asi veľmi nepotešia. Pri stanovených sadzbách sa ročne výsledná hodnota dostane na 64 €, a to pri nabíjaní z vlastného wallboxu. Pri pichnutí kábla do zásuvky a takomto celoročnom nabíjaní je hodnota takmer dvojnásobne vyššia, konkrétne aj 120 €. To rátame ale s priemernými hodnotami strát. Ak by sme sa pozreli na to, koľko stratíme pri najhoršom type konektora (strata maximálnych 24 %), dostaneme sa aj na trojnásobok, a to 192 €.

Inzercia

Toto sú hodnoty, ktoré ale platia len v Nemecku, kde sa tento pokus uskutočnil. Ak by sme ho chceli dostať do našich podmienok, potrebovali by sme vymeniť sadzbu 0,4 €/kWh za približne 0,16 €/kWh pri jedno tarifných sadzbách a 0,09 €/kWh pri dvoj tarifných sadzbách. Tu sa už potom nedostávame k tak vysokým číslam ako v zahraničí.

Inzercia

Inzercia


Zdroje:  ADAC





ODPORÚČANÉ



Inzercia