Zaujímavosť

Najmocnejší muži sveta a ich vozový park.

Porovnanie prezidentských limuzín prezidentov USA, Ruska a Číny.

Vydané  Text: 

Dnes vám prinášame mierne netradičný článok. Predstavíme si prezidentské limuzíny hláv štátov troch najväčších ekonomík sveta – Spojených štátov amerických (USA), Ruskej federácie (RF) a Čínskej ľudovej republiky (ČLR, alebo PRC). Samozrejme úplne technické detaily vozidiel sú kvôli bezpečnosti utajené. Pozrieme sa aspoň na „voľne dostupné“ informácie.

Cadillac S1 „Beast“ (USA)

Najväčšia, najznámejšia a organizačne najkomplikovanejšia prezidentská „karavána“ pochádza práve z USA. V súčasnosti je to doslova prezidentská kolóna. Bez označených policajných vozidiel a motoriek sprevádzajúcich prezidentskú kolónu je počet čistých čiernych automobilov presne 17. Áno, presne takýto je počet. Keď sa k tomuto číslu pripočítajú sprevádzajúce policajné autá a sanitky, výsledkom je až 30 áut. Prejdime k samotným vozidlám. Základom sú 2 identické kusy Cadillac S1, prezývaný Beštia. Pomenovanie tohto automobilu je výstižné. Karoséria je kombinácia prvkov z civilných modelov Cadillac XT6 a CT6. Podvozok u starších verzií pochádzal z modelu Chevrolet Kodiaq. Ten sa však už nevyrába, nahradil ho Chevrolet Silverado. Pod kapotou Beštie bije V8 srdce o objeme 8,1 litra. Napriek veľké objemu motora, vozidlo dosiahne maximálnu rýchlosť 96 km/h a spotreba sa pohybuje na úrovni 29,5 l/100 km. Je to spôsobené váhou vozidla, ktoré váži 10 ton. Ťažká váha je vďaka hrubému opancierovaniu a bezpečnostným prvkom vozidla. Karoséria je vytvorená kombináciou ocele, titánu, hliníku, keramiky, balistického plášťu, polykarbonátu a polyetylénu – táto zmes vytvorila 152,4 mm hrubý pancier. Nielen karoséria, ale aj všetky okná sú opancierované. Hrúbka skiel sa pohybuje na úrovni 76,2 mm.

Aurus Senat (RF)

Ruský prezident je v oblasti prezidentskej kolóny o niečo „chudobnejší“ oproti prezidentovi USA. Na vozenie používa civilné auto Aurus Senat, len s miernymi úpravami exteriéru a opancierovaním. V podstate ide o sériovo vyrábaný model napriek tomu, že na domácom trhu nie je o tento model veľký záujem. Dizajnovo vychádza z britskej automobilky Rolls-Royce, modelu Phantom. Základné informácie o Auruse pre prezidenta. Model Aurus Senat sa vyrába od roku 2018. Prednedávnom prešiel faceliftom, ktorého cieľom je dizajn auta zjemniť a má byť viac originálnejší. No napriek modernizácii sú stále viditeľné „stopy“ po britskej automobilke. Nový Aurus dostal pompéznejšiu prednú masku, novú grafiku matrixových led svetiel. Nové sú tiež zadné svetlá s užším dizajnom. Dĺžka vozidla je 6 614,16 mm. Aurus je oproti Beštii „ľahší“ o takmer 4 tony – váži 6,36 tony. Na rozhýbanie takto ťažkého auta sa naďalej používa pohon hybridný motor o objeme 4,4 l V8 spojený s 9-stupňovou automatickou prevodovkou a pohonom oboch náprav. Prezidentskú kolónu tvoria tri kusy Aurus Senat, štyri kusy MPV Aurus Arsenal a dva sprievodné čierne Mercedesy triedy G, prípade staršie modely ML. Aj pri pripočítaní označených policajných áut, je súčet stále menší ako na západnej strane tichého oceánu.

N701 (ČLR)

Je všeobecne známe, že čínske automobilky sú neporaziteľne v kopírovaní zahraničných (hlavne európskych) automobiliek. Výnimku netvorí ani prezidentská limuzína N701, ktorá je nástupcom modelu Hongqi L5. Z dostupných fotografií je veľmi dobre vidno línie britskej automobilky Rolls-Royce modelu Phanton. Dá sa teda povedať, že ide o exkluzívnu, drahú a impozantnú kópiu Rolls-Royceu. Prezidentská limuzína je dlhá 5 486,4 mm. Z celej trojice prezidentských limuzín je „najľahším“ modelom. Váži 3,1 tony. O pohon sa stará preplňovaný V12 motor o objeme 6,0 l s výkonom 408 koní. Z hľadiska bezpečnosti sú detailnejšie informácie utajené. Dostupné je len to, že auto sa pohybuje na 21″ nepriestrelných kolesách, karoséria obsahuje protiraketové pancierové pláty, systémy na ochranu proti chemickým a biologickým zbraniam a hrubé vystužené nepriestrelné sklá. Prezidentova kolóna sa ani nedá nazvať kolónou. Flotilu totiž tvoria len dva kusy N701. K tomu, keď pripočítame označené policajné automobily, je veľkosť prezidentskej „kolóny“ porovnateľná so Slovenskom.

 

Zaujímavosti

Azda najzaujímavejšou stránkou spomenutých limuzín je ich obstarávacia cena. Prvenstvo si drží Cadillac S1 s cenovkou 1 500 000 dolárov za kus (1 392 000 €). Druhá v poradí skončila N701 s cenou 700 000 dolárov (650 000 €). Cena limuzíny ruského prezidenta nie je oficiálne zverejnená, no „základný“ Aurus Senat začína na cene 245 000 dolárov (228 000 €). Ďalšou zaujímavosťou je prechádzanie prezidentských kolón ulicami miest. Pri oficiálnych medzinárodných návštevách, ako napríklad návšteva prezidenta Číny Xi Jinpinga v novembri 2023, sa kolóna predĺži aj na 50 vozidiel. Takejto „prehliadke“ vozového parku oboch prezidentov trvá istý čas, kým prejde križovatkou. Podľa dostupných videí z Youtube, je čistý čas prejazdu kolóny 2 minúty. Ako vyzerá samotný prejazd prezidentskej kolóny v meste a prípravy okolo si môžete pozrieť v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=aMfz_XNsC-M&t=472s .

 

 

 

Zdroje:  Pravda.sk, Dailymail.co.uk, HT Auto





ODPORÚČANÉ