Šokujúca zmena. Taliani zakázali značke Alfa Romeo používať Milano, musí dodatočne zmeniť názov svojho nového auta

talianska vláda oficiálne oznámila, že použitie mena „Milano“ je zákonom zakázané. Deje sa tak celé mesiace po tom, čo Alfa Romeo ohlasovala názov novinky vopred.

Alfa Romeo teraz nemá inú možnosť ako názov nového SUV zmeniť. Milano sa bude volať Junior.
Vydané  Text: 

Tento incident sa nepochybne zapíše do dejín autopriemyslu.

Iba niekoľko dní po tom, čo automobilka Alfa Romeo vo veľkom odhalila svoje nové SUV, ktoré je kľúčové pre budúcnosť značky, prichádza od talianskej vlády zákaz používať tento názov.

Kuriózne je, že o nemožnosti používať takýto názov pre komerčný produkt-automobil evidentne nevedeli ani právnici automobilky, ani vláda skôr.

Pritom značka dlhý čas vopred avizovala, že sa jej nové SUV bude volať práve Milano, napriek tomu si tamojšia vláda nepochopiteľne ponechala čas na svoje vyjadrenie až po oficiálnej svetovej premiére.

Nový model značka Alfa Romeo sa tak bude volať Junior, čo nachádza oporu v dejinách automobilky.

K téme sa vyjadril aj Jean-Philippe Imparato, generálny riaditeľ automobilky Alfa Romeo:

Sme si istí, že tento moment vstúpi do histórie značky. Je to veľká zodpovednosť ale súčasne aj vzrušujúci moment. Výber mena Alfa Romeo Junior je úplne prirodzený, pretože toto meno je trvalo zapísané v histórii značky a od začiatku bolo medzi našimi favoritmi aj favoritmi verejnosti. Ako tím sme opäť rozhodli zdieľať našu vášeň pre značku a urobiť z produktu a našich zákazníkov prioritu. Rozhodli sme sa zmeniť meno, hoci sme presvedčení, že sme to nemuseli urobiť, pretože chceme zachovať pozitívne emócie, ktoré naše produkty vždy vyvolávali a chceme sa vyhnúť akémukoľvek druhu polemiky. Pozornosť, ktorú náš nový športový kompaktný model vzbudil v uplynulých dňoch je veľmi potešiteľná a zažili sme bezprecedentný počet návštev nášho online konfigurátora, v dôsledku ktorých bola internetová stránka počas niekoľkých hodín nedostupná.“

Nové ALFA ROMEO MILANO oficiálne: Všetky údaje a fotky na jednom mieste!

Inzercia

Inzercia

Pôvod mena „Alfa Romeo Junior“

Po úspechu športovo ladenej limuzíny Giulia a odvodeného kupé Giulia Sprint GT, ktoré navrhol Giorgetto Giugiaro pre štúdio Bertone, sa značka Alfa Romeo usilovala osloviť nových, mladších zákazníkov, ktorí hľadajú exkluzívny automobil bez extrémnych nákladov na kúpu a prevádzku.

Inzercia

26. septembra 1966 mal v Balocco premiéru model GT 1300 Junior a napriek vypusteniu mena „Giulia“ sa stal lídrom novej generácie Alfa Romeo.

Vozidlo poháňal štvorvalec DOHC s objemom 1290 cm3 , ktorý dosahoval výkon 65 kW (89 k), umožňujúci dosahovať maximálnu rýchlosť vyše 170 km/h – čo bolo iba o málo menej ako väčší model 1600 – pričom poskytoval vysokú mieru pôžitku z jazdy.

Karoséria, mierne modifikovaná oproti kupé s väčšími motormi, mala sviežejší, mladistvý dizajn. Alfa Romeo GT 1300 Junior sa rýchlo stal bestsellerom v rámci modelového radu a symbolom svojej doby. Celkovo sa predalo vyše 92 000 exemplárov.

Aké nové autá tento rok odhalia automobilky? VEĽKÝ PREHĽAD roku 2024





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk


ODPORÚČANÉ



Inzercia