Fotogaléria:Pozvánka na autosalón do Paríža

Zvýhodnené budú aj autá na plyn.


Nejedná sa o žiadne sci-fi. Štát skutočne pripravuje návrh, ktorý počíta aj so zvýhodnením elektromobilov. Konkrétne ide o návrh Národného politického rámca pre rozvoj trhu s alternatívnymi palivami, pochádzajúci z dielne Ministerstva dopravy a Ministerstva hospodárstva.

Nedá sa však povedať, že v tomto smere ide svojvoľnú iniciatívu vlády. Pritlačila ju k tomu európska smernica, ktorá nás zaväzuje zlepšiť ekologickosť dopravy v Európe. Podľa ministerstva by sme v roku 2025 mali podľa odhadov mať až 35 000 vozidiel na elektrický pohon. Dovtedy je v pláne aj zvýšenie počtu nabíjacích staníc na 1500.

Okrem samotných elektromobilov, návrh počíta aj so zvýhodnením áut na CNG a LPG. Pevne veríme, že vláda konečne odobrí aj vjazd podobných vozidiel (LPG) do podzemných garáží, ktorý je v súčasnosti zakázaný.

Pri kúpe sa ráta s daňovými bonusmi. Ich výška však ešte nie je známa. Očakáva sa, že vláda na to vyčlení až 1,9 milióna eur. Podrobnejšie informácie sa dozvieme, až keď Ministerstvo hospodárstva zverejní konkrétne znenie návrhu.

Pokračujte na ďalší príspevok »