Fotogaléria:Predstavenie: Lagonda

Aféra okolo oxidov dusíka pri motoroch TDI sa týka primárne Ameriky, dtknuté motory však jazdia po celom svete. Či je to aj prípad vášho auta, zistíte ľahko.


Na úvod sa patrí pripomenúť, že celá záležitosť nie je zďaleka tak žeravá, ako by sa mohlo zdať. Týka sa áut, ktoré sú už v prevádzke, a parametra, za ktorého prekročenie nehrozí vodičovi, resp. majiteľovi žiadna sankcia. Pri meraní emisií na stanici STK sa oxidy dusíka nesledujú a prípadné prekročenie laboratórnych limitov v reálnej prevádzke nemá vplyv na bezpečnosť alebo spoľahlivosť – ba dokonca vyššie emisie NOx majú súvislosť s nízkou spotrebou nafty.

Súčasná kauza sa týka motorov z radu EA 189, čo sú agregáty TDI s objemom 1,2 l (trojvalec) a 1,6 alebo 2,0 l (štvorvalce). Tieto motory boli dodávané do modelov Škoda Fabia II (v rokoch 2009 až 2014), Roomster (2009 až 2015), Rapid (2011 až 2015), Yeti (2009 až 2015), Octavia II (2009 až 2013) a Superb II (2009 až 2013) a ekvivalentných modelov ďalších značiek koncernu Volkswagen. V súčasnej dobe sa v Európe autá s týmito motormi nepredávajú, všetky nové vozidlá majú pohonné jednotky novej konštrukcie, ktoré spĺňajú normu Euro 6.

Koncern VW pre dotknuté vozidlá chystá „zavedenie technických riešení, ktoré eliminujú odchýlky v softvéri používanom pri naftových motorov“. Ich rozsah ani podoba zatiaľ nie sú známe, môžete si ale v predstihu zistiť, či sa vás problém vôbec týka. Na overenie stačí poznať VIN konkrétneho auta (je uvedený pod sklom, v motorovom priestore a v technickom preukaze) a zadať ho na webovej stránke:

pre značku Škoda pre značku VW pre značku Audi Ďalšou možnosťou je kontaktovať infolinku danej značky. V žiadnom prípade však nie je potreba prepadať panike alebo nervozite. Aj pred zavedením opatrení upravujúcim výfukové plyny sú všetky vozidlá po technickej stránke bezpečná a plne schopná prevádzky.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!