Fotogaléria:AUTOLEKÁRNIČKY – základné fakty

V USA sa predstavuje desiata generácia Hondy Civic, ktorá dosť napovie o tom, na čo sa môžeme tešiť v európskom hatchbacku.


Súčasná, deviata generácia sa v Európe predstavila zhruba rok a pol po svojej americkej sestre, pri desiatej generácii sa teda dá predpokladať podobné načasovanie. Čo prináša americký Civic, ktorý tradične vsádza na karosériu sedan? Novú platformu, výrazný posun v dizajne a mnoho technických zmien.

Torzná tuhosť karosérie je v novej generácii o 25% vyššia, podiel ultravysokopevnostných ocelí vzrástol z 1% na 12%. Zároveň je karoséria aj napriek nárastu rozmerov o 30 kg ľahšia. Novinkou je kompletné zakrytie podvozku, ktoré prispieva k zlepšeniu aerodynamiky o 12%, a výrazné zlepšenie sľubuje automobilka aj pri odhlučnenie interiéru. Sedadlá sú ukotvené o 2,5 cm nižšie. Karoséria je mimochodom o celých 5 cm širšia a o 2,5 cm nižšia.

Už súčasná generácia má hydraulické silentbloky, tá budúci pridáva ešte viacprvkové zavesenie zadných kolies (tzv. Multilink), variabilný prevod riadenia a systém pribrzďovania vnútorných kolies v zákrute, nazvaný Agile Handling Assist.

Ďalšou, v Honde naozaj prelomovú novinkou, je nasadenie preplňovaného motora. Zatiaľ sa turbo objavil len v športovom Civicu Type R, teraz mieri aj pod kapotu bežného Civicu. Jedná sa o štvorvalcový motor 1,5 l, ktorého atmosferická verzia poháňa crossover HR-V (tam má 96 kW). Honda je zatiaľ skúpa na detaily, avšak predpokladá sa výkon okolo 130 kW. Alternatívou pre Američanov bude atmosférický dvojliter, ktorý vo variante 114 kW poznáme z CR-V. O budúcnosti európskej tisícosemstovky zatiaľ nie sú žiadne informácie.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.