Fotogaléria:Mazda RX-8 Hydrogen RE

Volkswagen sa otriasa v základoch, predseda predstavenstva Martin Winterkorn rezignoval na svoju funkciu, chce vytvoriť priestor pre nový štart.


Osem rokov po nástupe do funkcie a prevalení škandálu s podvodmi pri emisných testoch Winterkorn odstupuje. V oficiálnom vyjadrení vyhlásil: „Volkswagen potrebuje nový štart, a to aj v personálnej oblasti. Svojou rezignáciou chcem vytvoriť priestor práve pre tento nový štart,“

Nad Volkswagenom sa sťahujú mračná. A to po tom, čo americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v piatok vzniesla obvinenie, že VW do takmer 500 tisíc áut predaných v USA inštaloval zariadení pre rozpoznanie meracieho cyklu emisií oxidov dusíka.

V skutočnej prevádzke majú vozidlá vybavené motormi TDI Clean Diesel vykazovať až 40-krát vyššiu produkciu škodlivých látok. Vážnemu podozreniu z manipulácie s výsledkami emisných testov teraz čelí 11 miliónov dieselových Volkswagenov po celom svete.

**Volkswagen: „Urobili sme veľkú chybu“**

Rastúci tlak médií a verejnosti spôsobil, že Volkswagen prestal odmietať obvinenia a priznal prítomnosť softvéru, ktorý počas merania znížil výkon motora a tým zaistil potrebne nízke emisie. Šéf divízie VW v USA Michael Horn vyhlásil, že Volkswagen urobil veľkú chybu a ospravedlnil sa za zneužitie dôvery zákazníkov.

Akciové trhy na hroziace pokutu vo výške až 18 miliárd dolárov (16,5 miliardy eur) zareagovali počas dvoch dní prudkým poklesom o 40%, hodnota akcií VW je najnižšia od roku 2011, dnes začali opäť rásť. Pokuta v uvedenej výške predstavuje celú štvrtinu hodnoty akcií VW, likvidačná by však pre automobilku, ktorá vlani vykázala zisk približne 11 miliárd eur, byť nemala. Podľa vyhlásenia Volkswagenu už bolo vyčlenených 6,5 miliárd eur pre pokrytie strát v tomto roku.

**USA preskúma všetky dieselové automobily, vyšetrovanie chystá aj EÚ**

Zdá sa, že obvinenia Volkswagenu sú ešte len začiatok celej aféry, ktorá okolo dieselových áut a ich emisií nielen všeobecne vzniká. EPA oznámila, že preskúma všetky osobné a ľahké úžitkové vozidlá so vznetovými motormi predávané v USA. Okrem zvyšných vozidiel VW, Audi a Porsche sa vyšetrovanie bude týkať koncernov BMW, Daimler, FCA, GM a Jaguar Land Rover.

Nemecká vláda tiež nariadila prešetrenie dieselových Volkswagenov predávaných na tamojšom trhu. Podľa francúzskeho ministra financií Michel Sapina by malo prebehnúť vyšetrovanie na úrovni Európskej únie a malo by zahrnúť aj francúzske automobilky. Preskúšanie emisií Volkswagenov s TDI ohlásili aj Taliansko, Švajčiarsko a dokonca aj Južná Kórea.

V súvislosti s podvodným konaním Volkswagenu sa ľahko ponúka otázka, či s emisiami dusíka nemanipulovali testoch tiež ďalšie značky, ktoré do koncernu spadajú a takisto vo svojich vozidlách motory TDI využívajú. Dotknutá jednotka EA 189 ponúkaná v americkej verzii VW Passat sa vo veľmi podobnej technickej špecifikácii objavuje tiež v Škode Octavia a rovnako v Superbe.

Pokračujte na ďalší príspevok »