7 SUV noviniek v Paríži: Každý si príde na svoje

Chcete poriadny sedemmiestny automobil, alebo naopak malý crossover, ktorý bude v meste ako doma? Automobilky chystajú na autosalón v Paríži z každého niečo.
Vydané  Text: 
Na nové [Volvo XC90](http://www.autoviny.sk/hledat/?q=volvo+xc90) svet čakal dlhých 12 rokov. O čo dlhšie si ale toto veľké SUV zo Švédska udržalo priazeň zákazníkov, o to radikálnejšie zmeny prináša nová generácia. Úplne nový dizajn ukrýva novú platformu SPA. Motory sú výkonné, ale výhradne štvorvalcové. Na vrchole modelového radu sa ocitne 400-koňový hybrid T8.
Výrazne kratšia bol modelový cyklus pri Kii Sorento, druhá generácia sa po obvyklých piatich rokoch chystá na striedanie. Nové prevedenie bude väčšie a dostane oblejší, luxusne štylizovaný design. Ponuka sa rozšíri o celý rad nových asistenčných systémov. Predajný úspech v Európe bude aj naďalej stáť na štvorvalcových turbodieseloch obvyklých objemov 2,2 a 2,0 litra.
Nováčikom bude v Európe podobne veľké SUV Ford Edge, ktorý sa zaradí nad model Kuga. Technika vychádza z novej generácie Mondea, od americkej verzie sa tá európska odlíši pridaním diódových svetlometov a dvojlitrovým turbodieselom pod kapotou (130 a 152 kW). S benzínovým motorom sa u nás nepočíta.
Miesto tretej generácie Freelanderu prichádza [Land Rover Discovery Sport](http://www.autoviny.sk/novinky/14952-nastupca-land-roveru-freelander-oficialne). V menšom balení rozvíja recept veľkého Land Roveru Discovery, technika je ale – vrátane priečne uložených motorov – odvodená od Range Roveru Evoque. Novinkou je možnosť sedemmiestneho interiéru, v budúcom roku sa tiež k existujúcim motorom pridá úplne nových dvojlitrový turbodiesel.
Honda HR-V je zatiaľ len vo fáze prototypu. Japonská automobilka to ale s touto reinkarnáciou mena, ktoré používala pri podobnom modeli už v rokoch 1998 až 2006, myslí vážne. Nakoniec v USA ide HR-V do predaja už na jeseň a v Japonsku sa rovnaké auto pod názvom Vezel predáva už skoro rok. Možný je klasický aj hybridný pohon, oba možno spojiť s 4×4. Čo presne Honda ponúkne v Európe a či pridá aj diesel, zatiaľ nie je jasné.
Návratom známeho mena je tiež Suzuki Vitara. Tento model je sériovou podobou konceptu iV-4 a využíva techniku ​​Suzuki SX4 S-Cross. Bližšie podrobnosti zatiaľ Japonci taja, zverejnia ich až pri odhalení modelu na autosalóne.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.