Auto, ktoré vyrábame na Slovensku, má vážne problémy! Po novom môže zhorieť

Spoločnosť J.D.Power vyhlásila túto spoločnosť za najmenej spoľahlivého výrobcu vozidiel.
Vydané  Text: 
Nový Land Rover Defender máme v redakcii radi. A nielen preto, že sa vyrába na Slovensku pri Nitre. Je to v prvom rade kus impozantného automobilu, ktorý spája prémiový komfort s terénnymi vlastnosťami tak, ako takmer žiadne iné auto na trhu. Nedávno testovanej trojdverovej verzii sme navyše úplne podľahli a je pre nás takmer nemožné novému Land Roveru Defender odolať. **Štatistiky, dáta a ďalšie fakty však odhaľujú temnú stránku britskej legendy.** Defender jednoducho trápi svojich majiteľov rôznymi „detskými chorobami“ a nové auto je v servise častejšie než by si ktokoľvek z nich prial. Koncom minulého roka obletela motoristickým svetom správa o dvoch nešťastníkoch, ktorým sa úplne nový [Defender pokazil už po 250 kilometroch](https://www.autoviny.sk/novinky/121684/video-novy-defender-sa-pokazil-uz-po-250-kilometroch-bol-to-vsak-len-zaciatok-problemov) od prevzatia v predajni. Nedávno sa k tomu pridali ďalšie negatívne správy od [J.D. Power,](https://www.motorbiscuit.com/land-rover-officially-worst-dependability-2021-j-d-power-study/) kde Land Rover na základe štúdie **označili za oficiálne najmenej spoľahlivého výrobcu vozidiel.** S týmto tvrdením za prakticky zhodla aj poisťovňa [Warranty Wise,](https://www.warrantywise.co.uk/blog/top-10-least-reliable-car-makes-and-models) ktorá britskú ikonu zaradila na 10. priečku k najmenej spoľahlivým výrobcom ako sú Bentley, Chrysler, Tesla či McLaren.
Akoby toho nebolo málo, pred niekoľkými dňami vyšla na povrch správa o možných technických rizikách, ktoré by mohli spôsobiť požiar modelu Defender. Informácie o zvolávacej akcii prichádzajú až z Austrálie, pričom komplikácie sa týkajú výfukových zvodov pri verziách D200, D250 a D300. Pri nich **hrozí únik výfukových plynov, ktorý môže viesť k prehriatiu, poškodeniu alebo zapáleniu motorového priestoru, a teda k vznieteniu vozidla.** Napriek tomu, že [austrálske úrady](https://www.drive.com.au/news/2021-land-rover-defender-and-discovery-recalled-with-fire-risk/) prišli k tomuto záveru, automobilka oficiálne nezaznamenala žiadne problémy, ktoré by mali viesť k požiaru v modeli Defender. Každopádne nedávne problémy neprospievajú imidžu značky vo svete, ktorej reputácia už tak nepatrila k najlepším.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!


ODPORÚČANÉ