Nová policajná technika odhalí vodičov s mobilom v ruke. Vieme, ako ďaleko nová technika dovidí!

Na modernizáciu vybavenia slovenskej polície pôjdu milióny eur, nová technika ale môže zabrániť smrti obrovského množstva ľudí.
Vydané  Text: 
**Alkohol za volantom** už nie je najčastejšie skloňovanou príčinou nehôd v súvislosti so šoférovaním. **Novým fenoménom sa stáva používanie mobilných telefónov** – konkrétne esemeskovanie, sledovanie internetu a telefonovanie s mobilom v ruke počas jazdy. Polícia sa preto rozhodla zakročiť a **vyzbrojiť sa technikou**, ktorá dokáže takéto priestupky jednoduchšie odhaliť. Otestujte sa zadarmo, máme všetky testy autoškoly | AUTOSKOLA.AUTOVINY.SK Jedná sa o novelu zákona, ktorú plánuje predložiť ministerka vnútra SR Denisa Saková, súčasťou ktorej je aj **zvýšenie pokút za používanie mobilného telefónu** za volantom. Pokuta za tento priestupok je v súčasnosti 50 eur, zvýšiť by sa mala **dvojnásobne, teda na 100 eur**. Ministerka Saková ďalej uviedla, že navrhované zvýšenie pokuty sa bude okrem telefonovania a esemeskovania týkať aj **iných telekomunikačných, audiovizuálnych a podobných zariadení**, ktoré by vodič počas šoférovania nemal držať v ruke. Výnimkou budú zariadenia, ktoré sú **pevne zabudované do automobilu**. Podľa dostupných informácií budú prístroje sledovať aj to, či telefón vôbec držíte v ruke – aj to bude po novom zakázané. Vodiči sa tak nebudú môcť vyhovárať, že telefón vlastne ani nepoužívali, iba držali v ruke.
Nákup novej techniky by mal okrem **špeciálnych fotoďalekohľadov**, vďaka ktorým sa bude dať lepšie odsledovať používanie mobilu či bezpečnostných pásov, zahŕňať aj techniku na meranie rýchlosti, váženie vozidiel nákladnej dopravy, analyzovanie dychu a testery na drogy. **Riaditeľ odboru dopravnej polície Ľuboš Rumanovský** na tlačovej konferencii uviedol, že v pláne je nákup **391 nových ďalekohľadov**, ktoré budú schopné zaznamenať fotografiu alebo video na **vzdialenosť od 500 do 1000 metrov**. V Čechách je používanie fotoďalekohľadov bežnou praxou a Policajnú zbor Slovenskej republiky už takúto techniku tiež testoval. V súčasnosti prebieha obstarávanie na dodávku kamerových systémov určených na monitoring policajných zložiek, ochranu budov a verejných priestorov. Kamery budú aj súčasťou policajnej uniformy, ktorú budú policajti nosiť pri zásahoch.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!