Head-up displej môže mať akékoľvek auto, aj keď nie je súčasťou oficiálnej výbavy

Niektoré riešenia vás výjdu na zopár desiatok eur, iné sú celkom zadarmo, ale s určitými obmedzeniami. V každom prípade však môžete mať head-up displej doslova na akomkoľvek aute.
Vydané  Text: 
Head-up displeje (HUD) sú praktickým doplnkom v nových automobiloch, ktorý dokáže spraviť jazdu bezpečnejšou. Sledovať navigačné pokyny a aktuálnu rýchlosť priamo na čelnom skle je pre vodiča nepomerne pohodlnejšie, než preostrovať zrak na displej na prístrojový panel, navyše sa používaním head-up displeja eliminujú riziká vyplývajúce z odpútavania pozornosti. Napriek súčasnej technologickej vyspelosti aj lacných automobilov stále nie je head-up displej súčasťou ich základnej výbavy. Dokonca aj v drahších modeloch si za túto funkciu zvyčajne musíte priplatiť, pretože sa nejedná iba o softvérovú záležitosť, ale aj hardvérovú. Ak ste si ale medzičasom kúpili auto bez head-up displeja, no chceli by ste ho mať, nezúfajte. Takýto head-up displej si môžete dorobiť aj dodatočne, i keď to nebude natívne vybavenie vozidla. So všetkým, ako vždy, pomôže smartfón.
Mať v aute head-up displej je užitočné, ale jeho dodatočná inštalácia nutne prináša určité nepraktické potreby a špecifiká. V prvom rade si musíte head-up displej na mobile otvoriť v podobe aplikácie. Následne musíte pred každou jazdou telefón umiestniť displejom nahor pod čelné sklo tak, aby ste mali pred sebou zrkadlový obraz zobrazenej grafiky. Okrem toho musíte dbať na to, aby bol telefón na palubovky uložený pevne a nehýbal sa ani vtedy, keď s autom v rýchlosti vyberáte ostré zákruty. Funkčnosť tohto dodatočného mobilného HUD je navyše zásadným spôsobom limitovaná. Aplikácie alternujúce štandardné head-up displeje síce vedia navigovať a zobrazovať aktuálnu vonkajšiu teplotu či rýchlosť podľa údajov z GPS, nezobrazia vám však napríklad otáčky motora, stav palivovej nádrže alebo iné notifikácie, ktoré zobrazuje palubný počítač. Head-up displej si môžete do svojho automobilu zadovážiť aj hneď, a to bez ohľadu na značku a typ vozidla. Vyberáme nasledovné mobilné aplikácie s touto funkciou, ktoré by ste eventuálne mohli využiť ešte dnes:
### Sygic
### Navier HUD 3 
### DigiHUD Speedometer
Okrem uvedených smartfónových riešení sú v predaji aj jednoúčelové head-up displeje, ktoré sa nám zdajú byť o niečo vhodnejšou voľbou. Do ich kúpy síce musíte investovať peniaze a do montáže čas, lenže nebudete ich už musieť nanovo konfigurovať. Vo videu nižšie nájdete sedem takých, ktoré dobre reprezentujú súčasný trh s doplnkovými head-up displejmi. Tie najlacnejšie kúpite za niekoľko desiatok eur, za drahšie si priplatíte aj vyše stovky.








Pokračujte na ďalší príspevok »