Tento Hyundai Elantra dosiahol neuveriteľný počet najazdených kilometrov, od výrobcu dostal malý darček

Tento míľnik by mohol byť celkom dobrým argumentom v diskusii o spoľahlivosti kórejských automobiliek.
Vydané  Text: 
Vždy, keď čítame správy o zaručenej spoľahlivosti automobilov, vnímame ich skôr s nadhľadom. Keď si dnes kúpite nové auto, s najväčšou pravdepodobnosťou s ním počas prvých rokov nebudú problémy, pokiaľ budete dbať na základnú údržbu. Problémy môžu nastať neskôr, teda po skončení záruky. Určité diely automobilov celkom prirodzene musia vypovedať službu a je rozumné vymeniť ich ešte skôr, než začnú dominovým efektom spôsobovať ďalšie poruchy na vozidle. Lenže aj s vedomosťou, že sme sa o automobil starali poctivo, pri nájazde cez 300-tisíc kilometrov začíname pochybovať o jeho budúcnosti. Častokrát možno zbytočne
Momentálne zaujala našu pozornosť Elantra od značky Hyundai z roku 2013, ktorej sa podarilo dosiahnuť mimoriadny míľnik: na rovnaký motor prejazdila už **jeden milión míľ**, teda **1 609 344 kilometrov**. Jedná sa o číslo, ktoré vzbudzuje rešpekt. Tento abnormálny nájazd v priebehu piatich rokov dokázala spraviť Američanka Farrah Haines, ktorá auto používa ako pracovný nástroj. Pracuje ako doručovateľka zásielok, teda kuriérka. Počas pätročného života a po absolvovaní 1,6 miliónov kilometrov údajne nemusela vymeniť motor, čo považujeme za bravúrny výkon kórejskej automobilky a jeden z dôkazov jej spoľahlivosti. Čoho sa však auto dočkalo, je nevzhľadný kovový rám, ktorý slúži ako nárazník. Majiteľka si ho nechala nainštalovať preto, aby pri každodennom parkovaní v rôznych prostrediach svoje auto ochránila čo najviac.
Farrah sa dočkala malej pozornosti od automobilky Hyundai v podobe pozlátenej plakety na evidenčnom čísle vozidla a zlatého emblému „1M“ na palubnom počítači. Po prejdení vzdialenosti jeden milión míľ sa totiž na palunom počítači začal nájazd zobrazovať od nuly. Asi ani sám výrobca nepočítal s tým, že odometer bude musieť prekonať údaj 999 999 míľ.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »