FIAT zmenil logo a predviedol prvé SUV-kupé! Je kandidátom na najkrajšie auto roka

Vyzerá prémiovo, agresívne, robustne a predstavuje nám taliansku značku FIAT v úplne novom svetle. Médiá pritom na koncept Fastback zo Sao Paulo takmer úplne zabudli.
Vydané  Text: 
**FIAT zažíva rušné časy**. Ešte pred časom sa otvorene špekulovalo o tom, že koncern **FCA odkúpi gigant Hyundai**, nakoniec však Kórejčania neprejavili o taliansku automobilovú výrobu záujem. Potom k nám prišli zvesti o tom, že **zamestnanci nesmierne trpia**, pretože FCA sa rozhodlo finančne podporiť futbalový klub Juventus Turín, ktorý mal záujem kúpiť hráča Cristiana Ronalda, ale nemal naň peniaze. **Koncern FCA platí každý rok na marketingové účely 126 miliónov eur** za sponzoring, z čoho 26,5 milióna putuje priamo na účty futbalového klubu Juventus Turín, ale tentokrát už pohár trpezlivosti odborárov pretiekol a rozhodli sa zorganizovať veľký štrajk. Z avizovaného štrajku však nebolo nič, iba **totálne fiasko**, pretože sa doň zapojilo iba päť ľudí. Medzičasom sa začali šíriť správy o tom, že FIAT zvažuje úplné zrušenie projektu Tipo a sústredí sa na výrobu štýlového modelu 500. Nakoniec prišla nečakaná správa: **zomrel Sergio Marchionne**, šéf Fiatu. Vo veku 66 rokov. Generálny riaditeľ koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) prišiel o svoj post iba niekoľko desiatok hodín pred svojou smrťou v čase, keď už blízky okruh jeho rodiny a kolegov verejnosti oznamoval, že to so Sergiom vyzerá veľmi zle. Postúpil údajne jednoduchšiu operáciu ramena, po ktorej sa jeho zdravotný stav dramaticky zhoršil a upadol do kómy. Marchionne pritom ešte v júni tohto roka predstavil **víziu koncernu do roku 2022**, v ktorej počíta už aj s elektromobilitou, ktorú dovtedy skôr zosmiešňoval.
### Marchionneho dedičstvo S touto víziou súvisí aj koncepčný automobil Fastback, ktorý automobilka predviedla na autosalóne v Sao Paulo ešte pred dvomi týždňami. Tento model sa medzi ďalšími správami z auto-moto sveta skôr stratil, lenže nemôžeme ho len tak obísť. Jedná sa zrejme o najkrajšie SUV tohto roka a navyše má ambície stať sa reálnym produkčným modelom. Ak by sa tak stalo, úplne by model zmenil náš pohľad na značku FIAT ako takú. V Brazílii je FIAT mimoriadne obľúbený a preto nové SUV-kupé cieli práve na tento trh. Koncepčný automobil stojí na podvozku veľkého pick-upu FIAT Toro. Ten nadväzoval na koncept s názvom FCC4 a hoci sa nemusel každému páčiť, za tri roky sa doba zmenila a dnes prijímame jeho vzhľad s pochopením. SUV-kupé s názvom Fastback defacto kopíruje dizajnové princípy predných partií Tora, avšak nakladaciu plochu pick-upu nahradil plnohodnotným zadným interiérom a batožinovým priestorom, pričom strecha sa plynulo zvažuje až úplne dozadu. Z profilu preto automobil pripomína prémiovky BMW X6 alebo Mercedes-Benz GLE kupé. Aké ale budú jazdné vlastnosti po tom, čo FIAT spraví kvázy prémiové SUV z pracovného auta, to si netrúfame odhadovať.
Hore koncept FIAT Fastback, dole existujúci pick-up FIAT Toro určený pre juhoamerický trh.
### Nové logo FIAT Zaujímavosťou je, že koncept obsahuje nové logo automobilky FIAT. Namiesto tradičného vyhotovenia: text v červenom ováli ohraničenom strieborným lemom, je logo tvorené výhradne textom FIAT. Okrem vonkajšieho vzhľadu FIAT Fastback zaujme aj moderným interiérom, ktorý sa však na verejnosť dostal iba vo forme počítačovej vizualizácie. Fyzického prototypu automobilu sa pritom ľudia mohli dotknúť na autosalóne v Sao Paulo.
### Výroba začne už o necelé dva roky! Priam úžasne znejú odhady, že finálnej sériovej podoby by sa mal automobil dočkať už v roku 2020! Ako bolo spomenuté vyššie, bude cieliť iba na juhoamerický trh, respektíve ešte konkrétnejšie na Brazíliu. Nepochybujeme však o tom, že takýto dizajn esúvečiek by ocenili aj značky Maserati a Alfa Romeo, ktoré by tak mali nový atraktívnejší karosársky variant k svojim modelom Levante a Stelvio.

Sergio Marchionne, šéf Fiatu, zomrel vo veku 66 rokov

### „Nanešťastie to, čoho sme sa obávali, nastalo. Sergio Marchionne, muž a priateľ, odišiel,“ povedal k Marchionneho úmrtiu John Elkan, člen rodiny Agnelliových, ktorá spoločnosť Fiat založila. Marchionne zomrel 25.7.2018 vo veku 66 rokov. Generálny riaditeľ koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) prišiel o svoj post iba niekoľko desiatok hodín pred svojou smrťou v čase, keď už blízky... Prečítať celé




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »