Mladý Rus takmer zhorel vo vlastnom aute. Viete, čo robiť, keď sa auto rozhorí?

Prečo ostával v horiacom aute tak dlho, nevie nikto. Isté je, že si mladý Rus koledoval o hrôzostrašnú smrť.
Vydané  Text: 
Video, ktoré sa momentáva stáva veľmi populárne aj na slovenskom internete, pochádza z Ruska a zachytáva situáciu, ktorá môže človekom riadne zamávať. Priamo na parkovisku sídliska horí staršie BMW (zrejme radu 3), pričom ohňom je zachvátená celá zadná časť vozidla. Situáciu na video zaznamenal okoloidúci a hoci je nižšej kvality, je možné na ňom pozorovať absolútne nepochopiteľné správanie vodiča. Ten vo svojom horiacom aute ostával viac ako pol minúty od začiatku nahrávania videa, pričom podľa rozsahu požiaru usudzujeme, že už aspoň jednu či dve minúty o vozidle musel sedieť aj predtým. Je možné, že vodič vo svojom horiacom vozidle niečo hľadal, napríklad doklady v kaslíku pred spolujazdcom, prípadne sa snažil zaistiť auto pred pohybom. Nie je však nepravdepodobné ani to, že chcel využiť chvíľu relatívnej bezpečnosti na nafotiť sa na mobil, aby mohol žať úspech na internete.
Ak sa vám video nezobrazilo, pozrite si ho priamo na stránke mojevideo.sk ### Čo robiť, keď vám začne horieť auto? Horiace autá na cestách nie sú úplne bežné, ale nedá sa tvrdiť, že sú čímsi výnimočným. Jedná sa o veľmi komplikované stroje, v ktorých nechýbajú horľaviny a horľavé chemikálie, ktoré sa môžu vplyvom prechodu elektriny, mechanického pôsobenia alebo chemických procesov vznietiť. Ak sa vyskytnete v situácii, v ktorej vám začne horieť auto, je nevyhnutné konať s chladnou hlavou, ale rýchlo. Ak je to možné, v prvom rade zastavte vozidlo na krajnici, prípadne prejdite mimo cestu. Následne vypnite motor, vozidlo zaistite pred pohybom ručnou brzdou a prípadne zaradenou rýchlosťou. Všetci pasažieri musia okamžite opustiť vozidlo a vzdialiť sa od neho minimálne na vzdialenosť desať metrov – ak sa dá, čo najďalej. Ak to nie je vyslovene nebezpečné, bolo by žiadúce z auta včasne vybrať aj reflexné vesty – ak sú ale na menej prístupnom mieste alebo ste ich spočiatku zabudli, nechajte ich v aute. Ak je požiar malého rozsahu a máte v aute hasiaci prístroj, snažte sa plamene uhasiť. Ak ale horí pod prednou kapotou, neodporúčame vám ju otvárať. Je možné, že po otvorení kapoty sa oheň prudko rozhorí a ublíži vám. Ak už plamene „šľahajú“ spod kapoty, pravdepodobne sa vám ju tak nepodarí otvoriť. V každom prípade poverte niektorého z pasažierov auta alebo okoloidúceho zavolaním na číslo 112, tiesňová linka k vám vyšle hasičov.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!