Nové vydanie auto motor a šport č. 12/2018 už v predaji!

Obrovská porcia redakčných autotestov, nová Škoda Scala, historické i technologické témy, rozhovory a tajné projekty. V novom čísle auto motor a šport č. 12/2018 určite nájdete práve to, čo vás zaujíma najviac,
Vydané  Text: 



### ZAHRIEVACIE KOLO / SEAT TARRACO: TRETÍ DO PARTIE SEAT naplno využíva možnosti, ktoré mu ponúka členstvo v koncerne Volkswagen. Najnovším prírastkom do ponuky je veľké SUV Tarraco, ktoré ste prednedávnom mohli naživo obdivovať aj na nitrianskom autosalóne. Auto prišlo na Slovensko iba týždeň po jeho svetovej premiére na parížskom autosalóne. Pozrite sa, čím vás táto španielska novinka osloví.


### TAJNÉ PROJEKTY / TECHNIKA PRE BUDÚCNOSŤ Spaľovacie motory poskytujú ešte ďalší priestor na úsporu paliva a zníženie emisií. Na splnenie budúcich limitov CO2 je však potrebná aj hybridizácia, aby sa využila energia brzdenia.


### POROVNÁVACÍ TEST / Hyundai Nexo, Toyota Mirai Hyundai Nexo a Toyota Mirai sú dva automobily poháňané palivovým článkom, ktoré sa už predávajú v Nemecku. Hoci sú ich karosérie nanajvýš rozdielne, zhodný systém pohonu oprávňuje ich porovnanie v teste.


### TEST / Honda CR-V 1.5T CVT 4WD Hondu CR-V máme zafi xovanú ako univerzálne SUV, ktoré dokáže azda akéhokoľvek konkurenta deklasovať vnútorným priestorom a variabilitou. Nová generácia prichádza s dizajnom, ktorý osvieži ulice, a s množstvom ďalších zaujímavostí. Presviedčala nás o tom verzia s benzínovým motorom 1.5T, pohonom všetkých kolies 4WD a s variátorovou prevodovkou CVT.


### TEST / Kia Sportage 1.6 CRDi 2WD V zásade má všetko. Atraktívnu farbu, úsporný motor, priestranný interiér a slovenský rodný list vystavený v Žiline. A okrem toho má aj celkom schopné jazdné vlastnosti, takže to na prvý pohľad vyzerá, že Kia Sportage 1.6 CRDi je ideálnym partnerom na všetky cesty.


### TEST / Mercedes-Benz triedy C 220 d 4Matic Možno by ste to na základe situácie na cestách neodhadovali, no Mercedes-Benz triedy C tvorí až jednu pätinu všetkých predajov. A to je viac, než by ste čakali. Práve preto bol facelift tohto modelu taký dôležitý. Testovali sme verziu C 220d 4Matic.


### EXTRA / Hodinky pre znalcov Bontón vraví, že páni môžu mať na rukách iba manželské obrúčky a hodinky. Preto sme pre vás pripravili výber najzaujímavejších kúskov, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti. Mnohé síce patria do vyšších cenových sfér, no vždy sa nájde spôsob, ako sa k nim dostať. Vianoce, dôležité životné míľniky či životné jubileá sú v tomto prípade vďačnými momentmi. A ako si vybrať? V tejto kategórii najmä srdcom a vkusom.


### SERVIS / Test zimných pneumatík 205/55 R 16 H Teraz je už najvyšší čas myslieť na zimné pneumatiky. Lebo zima klope na dvere. Trvalo zasnežené cesty budú síce čoraz zriedkavejšie, no brečka a chladná vlhkosť zostanú. Výrobcovia pneumatík im vzdorujú čoraz všestrannejšími produktmi. Otestovali sme jedenásť z nich.


### CESTOPIS / Mazda 6 v Čiernej Hore Milujem krajiny, ktoré ukrývajú množstvo tajomstiev, zákrut, kvalitného i horšieho asfaltu, nádherných scenérií, morského pobrežia a pravého nádychu južanskej kultúry. Do tejto panorámy sa hodí Mazda 6 oveľa viac, ako si myslíte.


### KLASIK / Škoda Trekka Mysleli ste si, že Škoda sa mimo asfaltových ciest dostala až s modelom Yeti a naplno s modelom Kodiaq? Nedajte sa vysmiať. Už v roku 1966 vznikol model Trekka. V jeho príbehu účinkuje aj Nový Zéland, držiak na zbrane a otvárač na fľaše


## Kompletný obsah auto motor a šport č. 12/2018 ### JAZDY A TESTY 20 **Ram 1500** prichádza do Európy zlepšiť povesť klasickej Ameriky.
22 **Škoda Scala** klope na dvere s plnou nošou nových nápadov.
24 **Mitsubishi Space Star** je malý. Ale čo chcete do mesta viac?
26 **Cupra Ateca** je prvý model novej značky. Očakávania sú veľké.
34 **Hyundai Nexo** a Toyota Mirai prinášajú nový pohľad na elektromobilitu.
40 **Honda CR-V** má iba benzínový motor. Čo dokáže s automatom?
44 **BMW 340i Touring** pribalil výkonu toľko, až sa vám zakrúti hlava.
46 **Kia Sportage** musí opäť napĺňať vysoké ambície automobilky.
50 **Ford Fiesta ST** skrýva svoje v troch valcoch. Stačí to na zábavu?
52 **SEAT Leon ST FR**. Temperament prichádza v rodinnom balení.
54 **VW Panamericana** predstavuje alternatívu k cestovaniu so stanom.
56 **Citroën Berlingo** dostal úplne novú konštrukciu. Spoznajte jeho schopnosti!
58 **Renault Scénic** býval vzorom priestoru. Čo sa na tom časom zmenilo?
60 **Toyota Aygo** ukáže svoj talent v úzkych uličkách. Koľko ho dostala?
62 **Honda Civic** tvrdí, že je priestranná a úsporná. Je to naozaj pravda?
66 **SsangYong XLV** chce nadviazať na celkom dobrú povesť predchodcov.
68 **Mercedes-Benz C220d** ukazuje, kam sa posúvajú prémiové autá.

### TAJNÉ PROJEKTY 30 Pohony budúcnosti nebudú iba o spaľovacom motore. Čo nás čaká?

### EXTRA 71 Hodinky . Fascinujúce konštruktérske a šperkárske diela na zápästiach.

### ROZHOVOR 80 **Jocher Hermann, viceprezident koncernu Daimler**, načrtol strategické smerovanie.

### SERVIS 84 **Inovácie Audi** sú elektrické, plné špičkovej elektroniky a prepojených informácií.
86 Porovnávací **test zimných pneumatík** poradí, čo obuť na chladné obdobie.
96 Príprava auta na zimu zahŕňa viac ako iba prezutie pneumatík.
98 **Asistenčné systémy Mazdy** prinášajú pokoj mysle a bezpečnú jazdu.
100 Dopravný psychológ vysvetlí, čo sa stane, ak za volantom nafúkate.

### CESTOPIS 106 **Mazda 6** bola našou sprievodkyňou po emotívnych cestách Čiernej Hory.

### VÝROČIE 112 **Renault oslavuje 120 rokov** od vzniku. Pripomeňte si jeho legendárne modely!

### ŠPORT 118 **Rely WRC** dokazuje, že ak ste legenda, tak dokážete zvíťaziť bez ohľadu na vek.
120 **Formula 1** pozná svojich víťazov medzi jazdcami aj medzi konštruktérmi.

### KLASIK 122 **Škoda Trekka** . Prvé SUV Škody sa narodilo netradične. Na Novom Zélande.

### RUBRIKY 6 Editoriál
8 Zahrievacie kolo

104 Tiráž
128 Pripravujeme
130 Autá v číslach








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!