O čistý vzduch v mestách sa postarajú autá! Ako je to možné?

Kvalita vzduchu je vo veľkých mestách často diskutovaným problémom. **Väčšinu splodín majú pritom na svedomí výrobné podniky a doprava vypúšťajúca tony odxidu uhličitého denne.** Aj preto sa uvažuje nad zavedením ekologických zón, čím by sa zabránilo vstupu neekologických vozidiel do centra. Hyundai však nedávno predstavil veľmi dôležité auto, ktoré nielenže okolie nezaťažuje splodinami, ale dokonca samotný vzduch… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Kvalita vzduchu je vo veľkých mestách často diskutovaným problémom. **Väčšinu splodín majú pritom na svedomí výrobné podniky a doprava vypúšťajúca tony odxidu uhličitého denne.** Aj preto sa uvažuje nad zavedením ekologických zón, čím by sa zabránilo vstupu neekologických vozidiel do centra.
Hyundai však nedávno predstavil veľmi dôležité auto, ktoré nielenže okolie nezaťažuje splodinami, ale dokonca samotný vzduch aj čistí. **V budúcnosti tak môžu práve autá zlepšovať kvalitu vzduchu v mestách.** Hyundai Nexo, podobne ako skôr predstavená vodíková Toyota Mirai, produkuje výhradne čistú vodu a podľa vyjadrenia automobilky má ich automobil tak účinnú filtráciu, že **dokáže zachytiť až 99,9 % prachových častíc, ktoré auto nasaje z ovzdušia a ďalej nevypúšťa.**
Vozidlo v rámci Mesiaca čistej jazdy nechali jazdiť po tých najznečistenejších uliciach Londýna, kde okolitý vzduch čistilo od oxidu dusičitého (NO2) a pevných častíc. Akcia vrcholila minulý víkend, pričom Hyundai tvrdí, že **vozidlo počas 31 dní prešlo až 350 míľ (asi 560 km) a vyčistilo celkom 918,75 kilogramov vzduchu.** Takéto množstvo vraj jeden dospelý nadýcha za 60 dní, prípadne 1 455 dospelých za jednu hodinu.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »