Katalánska rely – Toyoty Yaris WRC pripravené na kľúčovú skúšku na šotoline a asfalte

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team bude v Španielsku 25. – 28. októbra v rámci predposledného kola tohtoročnej sezóny obhajovať svoje postavenie najlepšieho továrenského tímu vo svetovom rely šampionáte FIA. Jediné podujatie sezóny so skutočne zmiešaným povrchom umožní dôkladne preveriť schopnosti vozidiel Toyota Yaris WRC, za ktorých volantom uvidíme Jari-Mattiho Latvalu, Otta Tänaka a Esapekku Lappiho.
Vydané  Text: 

Katalánska rely - Toyoty Yaris WRC pripravené na kľúčovú skúšku na šotoline a asfalte
Katalánska rely zahŕňa jeden deň stredne rýchlych šotolinových eresiek, po ktorých nasledujú dva dni na hladkých a veľmi rýchlych asfaltových cestách, svojím charakterom pripomínajúcich pretekárske okruhy. V závere piatkového dňa počas predĺženej servisnej pauzy tímy prestavia svoje vozidlá na špecifikáciu pre asfalt a jazdci si hneď na druhý deň ráno musia zvyknúť na zmenu povrchu. Citácie: ### Tommi Mäkinen (šéf tímu) „Myslím si, že podujatie v Španielsku by nám malo vyhovovať. Vykonali sme niekoľko zmien, aby naše vozidlo získalo lepšie schopnosti na šotoline. Okrem toho vieme, že naše vozidlá tu boli na asfalte silné. Samozrejme, je vždy čo vylepšovať a počas predštartovných skúšok sme preto zapracovali na nastaveniach pre oba povrchy. Myslím, že posledné dve kolá sezóny budú napínavé, a to z pohľadu majstrovstiev továrenských tímov, aj bojov v rámci majstrovstiev pretekárskych jazdcov: Ott bude maximálne tlačiť na pílu a som si istý, že to isté bude platiť pre jeho súperov.“ ### Jari-Matti Latvala (jazdec, vozidlo č. 7) „Pred Španielskom som nesmierne napätý vzhľadom na šancu dosiahnuť dobrý výsledok, ktorý by nám pomohol v boji o zisk majstrovského titulu pre továrenské tímy. Táto rely sa mi vždy páčila: najmä asfaltové rýchlostné skúšky sú pre jazdcov veľmi pekné. Minulý týždeň som mal v predštartovných skúškach šťastie na mokré i suché podmienky a mám tiež dobrý pocit z vozidla. Osobne mám teraz dobrú sériu výsledkov a mojím cieľom je udržať si to až do záveru sezóny.“
Katalánska rely - Toyoty Yaris WRC pripravené na kľúčovú skúšku na šotoline a asfalte
### Ott Tänak (jazdec, vozidlo č. 8) „Teším sa, že si v Španielsku opäť zapretekám. Stále máme šancu vyhrať majstrovstvá jazdcov a nehodláme sa vzdať. Vlastne je to pre nás jednoduché: proste musíme v dvoch posledných rely zvíťaziť a uvidíme, ako to dopadne. Cítim istotu, pokiaľ ide o naše schopnosti na šotoline i na asfalte, pretože na oboch týchto povrchoch sa nám v poslednom čase darilo. Avšak vždy sa snažíme zlepšovať a absolvovali sme dobrú predštartovnú skúšku, keď sme mohli na niekoľkých veciach zapracovať, aby pred rely bolo všetko optimálne.“ ### Esapekka Lappi (jazdec, vozidlo č. 9) „Na posledných dvoch podujatiach sezóny som plne odhodlaný pomôcť tímu v boji o majstrovský titul pre továrenské tímy. Ako tím sme v poslednom čase dosiahli niekoľko skutočne pekných výsledkov, a tak dúfam, že to bude pokračovať aj v Španielsku. Mám rád výzvu na dvoch rôznych povrchoch: ako jazdec sa skutočne musíte adaptovať, ale myslím, že sme si na to všetci rýchlo zvykli.“








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.