Elon Musk otvorí prvý Hyperloop už v decembri

Projekt ultrarýchlej dopravy narážal na množstvo problémov, ale Elon Musk konečne ohlásil otvorenie prvého z tunelov.
Vydané  Text: 
Elon Musk na svojom účte na sociálnej sieti Twitter oznámil, že „prvý tunel je takmer hotový“. Táto jedna veta rozpútala v internetovom svete veľký ohlas, pretože projekt Hyperloop už roky naráža na realizačné problémy, kameňom úrazu sa ukazujú financie. Dnes projekt vyzerá ako pripravený na prvý skutočný krok v ústrety komerčnému využitiu. Ešte pred rokom sme priniesli informáciu, že Hyperloop úspešne otestoval svoje technológie v malom meradle: Spoločnosť The Boring Company chcela pôvodne využiť tunel Hyperloop s dĺžkou 1,6 km, nakoniec sa však musela uspokojiť s priestorom iba 500 metrov. To ale stačilo na otestovanie techniky celého systému, ktorý jasne ukázal svoju životaschopnosť. Počas krátkeho testu bolo v tuneli vytvorené vákuum a špeciálne sane sa vďaka magnetickému nadnášaniu dokázali prepraviť na druhý koniec tunela za 5,3 sekundy. To všetko pri maximálnom preťažení 2G a rýchlosti 112 km/h.
V auguste Elon tvrdil, že sa bude snažiť cenu prepravy osekať na minimum, hovorilo sa o jedinom doláre, pričom v prvých mesiacoch malo byť cestovanie úplne bezplatné. Dnes sa tunel začína na parkovisku v Hawthorne v Kalifornii a končí na letisku Los Angeles. Nie je to práve veľká vzdialenosť, autom ju prekonáte za 9 minút pri normálnej premávke. Tunel je dlhý asi 5 kilometrov a zatiaľ nevieme, čo Elon slovom „otvorený“ vlastne myslí. Teda, či bude otvorený pre chodcov a cyklistov ako skratka naprieč mestom alebo bude aj plne využitý na pohyb kapsuly s cestujúcimi.
Na Slovensku sme chvíľu zažívali rozruch, pretože nová technológia dopravy mala spojiť Slovensko s Maďarskom a podnietiť tak turistický ruch, Hyperloop dokonca s Ministerstvom hospodárstva SR 9. marca 2016 spísalo Memorandum o preskúmaní možností realizácie projektu v našich podmienkach. Dnes už naisto vieme, že na Slovensku žiadny takýto moderný spôsob dopravy nebude, cestujúci sa budú musieť zmieriť s autobusmi a vlakmi.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.