Premeškali ste Veľkú cenu USA? Prinášame vám výber toho najpodstatnejšieho!

Najväčší rivali v súboji o titul majstra sveta F1 prichádzali na víkendovú Veľkú cenu USA s veľkými predpokladmi a očakávaniami.
Vydané  Text: 
Lewis Hamilton so svojím tímom Mercedes dúfal v dostatočný zisk bodov na okruhu Circuit of The Americas v Texase, aby potvrdil tohtoročný majstrovský titul. Naopak, Ferrari a Sebastian Vettel prichádzali s úmyslom prekaziť túto snahu a dostatočným ziskom bodov si udržať šance na titul. Už v piatkovom tréningu Mercedes potvrdzoval svoju dominanciu a na mokrom povrchu jazdil najrýchlejšie. Sebastian Vettel vďaka chybe po nedostatočnom nespomalení na meranom úseku medzi červenými vlajkami bol potrestaný penalizaciou troch miest na štartovej čiare nedeľných pretekov.
**Sobotňajšia kvalifikácia bola oveľa vyrovnanejšia**, Ferrari sa vracalo späť do formy a v konečnom hodnotení bol rozdiel medzi prvými tromi jazdcami **menej ako 0,1 sekundy**. Lewis Hamilton vyhral kvalifikáciu a postavil sa na Pole position v nedeľňajších pretekoch. Vettel síce skončil druhý, ale vďaka penalizácii bol odsunutý na piate miesto za svojho kolegu Räikkönena, druhého jazdca Mercedesu Bottasa a jazdca Red Bullu Ricciarda. V nedeľu **hneď po štarte Lewis Hamilton statil svoju vedúcu pozíciu**, keď ho predbehol Kimi Raikkonen na mäkších pneumatikách a lepšou akceleraciou. Najväčší rival Hamiltona, Sebastian Vettel, sa pri snahe dostať na predné pozície dostal do kolízie z Danielom Ricciardom, následkom čoho sa nedobrovoľne odsunul ešte hlbšie do štartového poľa – až na 15. pozíciu a zdalo sa, že súboj o titul pre tento rok je rozhodnutý. Mercedes sa aj napriek nie najlepšiemu štartu nevzdával a pokračoval v úsilí dosiahnuť víťazstvo. Vďaka skoršej zastávke v boxoch, už v 11. kole, sa Lewisovi Hamiltonovi podarilo dostať späť tesne za Raikkonena.
V čase, keď Raikkonen musel tiež do boxov, Hamilton získaval slušný časový náskok, ale tiež bolo jasné, že na rozdiel od jeho súperov ho ešte jedna zastávka v boxoch neminie, keďže jeho zadné pneumatiky začali vykazovať známky opotrebenia. Z nejasných dôvodov Mercedes odsúval jeho zastavku príliš dlho. Keď sa Hamilton vrátil späť na trať, zaradil sa za vedúceho Raikkonena a druhého Verstappena a aj napriek obrovskej snahe sa mu ich už do konca pretekov nepodarilo predbehnúť. Sebastian Vettel sa po svojej chybe postupne prepracovával späť na predné pozície, až na piate miesto za Bottasa, ktorý mal v závere problémy s pneumatikami, čo umožnilo Vettelovi predbehnúť ho a skončiť na štvrtej celkovej pozícii hneď za Hamiltonom. Tento výsledok odsunul rozhodnutie majstrovskom titule až na nadchádzajúce preteky, možno už o týždeň v Mexiku. Nedeľné víťazstvo Kimi Raikkonena vo farbách Ferrari je jeho 21. víťazstvom v kariére a prvým po dlhých piatich rokoch (2 044 dňoch!). Kimi ním utíšil aspoň niekoľkých svojich kritikov a dokázal, že aj vo svojom veku je stále schopný vyhrávať preteky.








Pokračujte na ďalší príspevok »