Opitý vodič z Novín sa stal hitom internetu, je tragickým mementom nezodpovednosti

Premáhajúc v sebe príznaky opitosti sa snažil dokázať, že nesedel za volantom dodávky, ktorá havarovala iba niekoľko minút pred príchodom reportéra a kameramana TV JOJ.
Vydané  Text: 
Celé video si môžete pozrieť na stránke mojevideo.sk
Opitý vodič údajne zaspal za volantom, čím stratil nad svojou dodávkou kontrolu a havaroval do plotu rodinného domu. Pri nehode nebol okrem vodiča nikto zranený, vodič sa začal sťažovať na bolesti pravej kľúčnej kosti až potom, ako začal postupne triezvieť. Kurióznou sa stala nielen jeho výpoveď pre reportéra TV JOJ, ale aj jeho „odskočenia si na veľkú potrebu“ priamo pred kamerou. Reportéra sa snažil presvedčiť, že nesedel za volantom, ale v čase nehody spal na sedadle spolujazdca. Privolaná polícia túto výpoveď neprijala ako pravdivú, na miesto nehody museli byť privolaní aj hasiči. Opitý pán sa stal medzičasom hitom slovenského internetu. Je priam tragikomickým mementom toho, ako sa môže človek verejne ponížiť pred celým národom pre jeden síce závažný, ale možno v jeho prípade ojedinelý exces. Sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu je pre Slovákov akási verejne tolerovaná rutina, pričom takmer každý deň počúvame správy o tom, ako opitý vodič vošiel s kamiónom do protismeru na diaľnici, ako spôsobil haváriu s vážnymi následkami alebo zrazil chodca. Uvedený opitý vodič spôsobil iba majetkovú škodu a narazil si kľúčnu kosť, mal však obrovské šťastie, že jeho avantúra neskončila väčším nešťastím.
Keď jazdíte so zostatkovým alkoholom, je to to isté, akoby ste si počas jazdy popíjali z fľašky.
### Každá desiata nehoda na Slovensku je s alkoholom za volantom Aký národ, taká štatistika. Alkoholizmus patrí k Slovákom práve tak, ako ich nezodpovednosť a neohľaduplnosť na cestách. Aj napriek tomu, že štatistiky poukazujú na pokles počtu nehôd pod vplyvom alkoholu, až každá desiata nehoda je práve s jeho účasťou. Je to alarmujúce číslo, najmä keď si uvedomíte, že väčšina opitých vodičov nehodu nespôsobí a nikto ich neodchytí, ale sú účastníkmi cestnej premávky. V praxi to znamená, že denne okolo vás môže prejsť aj niekoľko áut, ktoré šoféruje opitý vodič.

„Štatistiky Prezídia Policajného zboru (PPZ) ukázali, že až 59 % dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane cez víkendy vrátane piatku, avšak ešte rizikovejšími sú predĺžené víkendy a sviatky, počas ktorých opití vodiči spôsobia v priemere o 11 % viac dopraných nehôd. V tomto roku dokonca až o 31 % viac. Najmenej zodpovední sú mladí vodiči s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (26 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. “

Štatistiky od polície

KTO ŠOFÉRUJE POD VPLYVOM ALKOHOLU
• Z hľadiska pohlavia, nehody pod vplyvom alkoholu spôsobí v priemere 88 % mužov-vodičov a 12 % žien-vodičiek. • V období posledných troch rokov rastie počet žien (1,5%), ktoré sadnú za volant po požití alkoholu.
• Z hľadiska vodičskej praxe, najmenej zodpovední sú začínajúci vodiči (muži aj ženy) s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (26 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu.
• Z hľadiska veku, najmenej zodpovední vodiči sú mladí ľudia vo veku 18 – 24 rokov (24 %).
• To, že aj menšie množstvo alkoholu spôsobuje horšiu koordináciu, motoriku a koncentráciu svedčí, že v prípade viac ako polovice (54%) nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu narazí vodič do pevných prekážok (napr. zaparkované alebo odstavené vozidlo, stĺp, strom, plot). V 26% sa opití vodiči zrazili s idúcim vozidlom.
• Z hľadiska príčiny dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa v 49 % prípadoch vodiči nedostatočne venovali riadeniu vozidla (otáčanie sa v aute, telefonovanie, bavenie sa so spolujazdcami, …) a v 26 % prípadoch bola príčinou neprimeraná rýchlosť jazdy.

Zdroj: Štatistiky Prezídia Policajného zboru SR (2012 – august 2017)








Pokračujte na ďalší príspevok »