Najbezpečnejšie auto sveta podľa Američanov? Predsa to americké!

Crash testy NHTSA odhalili, že Tesla Model 3 v bezpečnosti prekonáva aj doterajších lídrov Model S a Model X.
Vydané  Text: 
Ilustračné foto
Tesla má dôvod na radosť. Jej elektromobil Model 3 prešiel crash testami a skúškami bezpečnosti v NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), čo je ekvivalent nášho európskeho EuroNCAP a získal maximálne možné hodnotenie. Pre americkú automobilku je to konečne pozitívna správa, pretože v poslednom čase sa v súvislosti s ňou dozvedáme skôr o nesprávnych mediálnych vyjadreniach jej zakladateľa, o jeho zosadení z niektorej z funkcií či o neschopnosti vyrábať dostatočné množstvo vozidiel. Podľa NHTSA je Tesla Model 3 vôbec najbezpečnejším automobilom, aké kedy testovali. Zjednodušene by sa tak dalo tvrdiť, že Tesla Model 3 je najbezpečnejšie auto sveta, avšak s ohľadom na skutočnosť, že nie všetky automobily sa v USA podrobujú uvedeným testom. O tejto pozitívnej správe sa stihol zmieniť aj Elon Musk na svojom účte na Twitteri.
Elektrický Model 3 sa v testoch ukázal ako maximálne bezpečný už v základnej výbave, pretože tá obsahuje kompletnú paletu asistečných systémov a prvkov bezpečnosti. Laicky povedané, pri Tesle si nemusíte doplácať za to, aby ste mali bezpečnejšie auto. Prax a testy európskeho EuroNCAP poukazujú na to, že rovnaký automobil v základnej výbave reálne získava o jednu alebo až dve hviezdičky hodnotenia menej ako vo vyššej výbave. Je to prirodzené, pretože príplatková výbava obsahuje aj také technológie, ktoré reálne bezpečnosť zvyšujú. Jedná sa napríklad o rôznych predkolíznych asistentov, núdzové brzdenia, zadný výstražný systém a podobne. Prvé miesto v bezpečnosti automobilov po novom obsadila Tesla Model 3, lenže ani predtým nemala Tesla dôvod na vrásky na čele. NHTSA už predtým označila jej Model S a Model X za najbezpečnejšie autá, aké kedy testovala. Napriek veľkolepému výsledku nárazových testov sa odhalilo, že nejakú tú nebezpečnú stránku Model 3 predsa len má. **Pri nárazoch totiž dochádzalo k porušeniu lítium-iónových akumulátorov, ktoré začali po reakcii s kyslíkom reťazovo horieť**. O tomto závažnom zistení sme informovali ešte koncom septembera v samostatnom príspevku, ktorý vám rozhodne odporúčame prečítať:

VIDEO: Najmenšia Tesla excelovala v nárazových testoch ! Tento vážny problém však neodstránili

Ďalšia Tesla, ktorá po náraze do testovacej prekážky zvládla ochrániť cestujúcich a získala fantastické hodnotenie. Technologický svet oslavuje, my však máme vážne obavy. Rovnako dobré hodnotenia totiž získali aj luxusnejší Model S a veľký crossover Model X, **napriek tomu v týchto autách zomierali ľudia aj pri menej vážnych nehodách.** Prečo? **Pri nárazoch totiž dochádzalo k porušeniu lítium-iónových akumulátorov, ktoré začali... Prečítať celé








Pokračujte na ďalší príspevok »