Lada ukázala úplne novú Nivu: 4×4 Vision je krásny kus auta!

VEĽKÁ FOTOGALÉRIA: Nová Lada 4×4 (Niva) sa zmení z off-roadu na kompaktné SUV s terénnym potenciálom. Je to v poriadku?
Vydané  Text: 

Lada Niva, ktorá sa neskôr premenovala na 4×4, je legendou. Terénne vozidlo z Ruska sa preslávilo svojou vysokou odolnosťou, schopnosťou jazdiť prakticky akýmkoľvek terénom a tým, že opraviť si ju mohol prakticky ktokoľvek s automechanickými zručnosťami. Vyrába sa stále, ale štyridsiatyprvý rok sa na nej prejavuje. Dizajn síce pôsobí nadčasovo, ale iba preto, lebo sa za tie štyri dekády zmenil iba minimálne a nevieme si Ladu 4×4 predstaviť v novom šate. Teraz však tá doba nastala a koncept z Ruska vyzerá naozaj pôsobivo.
Najzásadnejšia zmena nastane v tom, že z ikononického off-roadu sa stane SUV. Síce to nebude Dacia Duster, ktorý sa do terénu nehodí, ale očakávame, že niektoré z vlastností predchádzajúcich generácií novinka stratí. Súčasná Lada 4×4 má napríklad nárazníky, 4×4 Vision o ne prichádza a nahradzuje ich lakovanými plochami.
Špekuluje sa o tom, že práve z Dustera si nová Lada prevezme niektoré technológie a konštrukčné prvky. Koncept má nápadne veľkú svetlú výšku, kompaktné rozmery s dĺžkou 4,2 metra a krátke previsy. Medzi dizajnové vychytávky patrí tvarovanie karosérie na boku do štylizovaného písmena X a výrazné tvary predných partií, ktoré si osvojili osvetľovaciu techniku LED.
Obzvlášť pôsobivý je interiér konceptu. Kokpit obsahuje displeje s oranžovo-šedou grafikou, volant je športovo sploštený a obsiahol funkčné tlačidlá na ovládanie rádia a palubného počítača. Podľa vizualizácií to vyzerá tak, že sa v novej Lade 4×4 mohol objaviť upravený navigačný softvér s topografickými údajmi, ktorý by mal upozorňovať na terénne schopnosti vozidla. Počíta sa s výlučne permanentných pohonom všetkých štyroch kolies, o konkrétnych motorizáciách automobilka neinformovala. Aktuálne sa koncept predviedol na moskovskom autosalóne, ale o jeho prípadnom uvedení na trh vo forme produkčného modelu sa ešte nehovorí. Pokiaľ by sa Lade, ktorá patrí pod Renault, podarilo zachovať čas medzi uvedením konceptu a jeho privedením do predaja ako v prípade poslednej Vesty, mohli by sme novú Ladu 4×4 vidieť na cestách už do dvoch rokov.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.