Nové Audi Q3 oficiálne predstavené! Pozrite si prvé fotografie.

Ingolstadtská automobilka predstavila novú generáciu modelu Q3, s ktorým chce **vypáliť rybník BMW X1 či Mercedesu-Benz GLA.** Novinka je postavená na dobre známej modulárnej platforme MQB a prináša výrazné zväčšenie rozmerov najmä na dĺžku o 97 milimetrov (4 485 mm) a na šírku o 18 milimetrov (1 849 mm). Auto sa však medzigeneračne priblížilo k zemi o zanedbateľných… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Ingolstadtská automobilka predstavila novú generáciu modelu Q3, s ktorým chce **vypáliť rybník BMW X1 či Mercedesu-Benz GLA.** Novinka je postavená na dobre známej modulárnej platforme MQB a prináša výrazné zväčšenie rozmerov najmä na dĺžku o 97 milimetrov (4 485 mm) a na šírku o 18 milimetrov (1 849 mm). Auto sa však medzigeneračne priblížilo k zemi o zanedbateľných 5 milimetrov (1 585 mm). V Audi navyše zistili, že zadné sedadlá bežne využívajú aj ľudia s dolnými končatinami, a preto došlo k rozhodnutiu predĺžiť rázvor náprav o 78 mm, vďaka čomu by malo byť v druhom rade viac miesta v pozdĺžnom smere.
**Dizajn je o poznanie členitejšie a odvážnejší.** Predovšetkým maska výrazne vystupuje z predného nárazníka. Rozpoznateľný je tiež svetelný podpis vozidla, ktorý využíva LED Matrix technológiu. V interiéri je citeľný vplyv limuzín A8 a A7. Na mysli máme predovšetkým kombináciu virtuálneho kokpitu a infotainmentu MMI Touch novej generácie. **Uhlopriečky displejov sa príplatkovou výbavou môžu zväčšíť až na 12,3 palca.** S týmto systémom sa spája väčšina funkcií zo spomínaných limuzín ako sú napríklad mapové podklady HERE, zdokonalené ovládanie hlasom či internetové aplikácie. Fanúšikov kvalitnej hudby poteší príplatková audiosústava Baang Olufsen s pätnástimi reproduktormi. Zadná lavica je posuvná, vďaka čomu môžete **zväčšiť batožinový priestor z 530 až na 675 dm3, so sklopenými sedadlami narastie priestor na 1 525 dm3.**
Podvozok vpredu využíva klasický McPherson, vzadu sa o stabilitu postará štvorprvková náprava. Disky kolies sú v ponuke v rozmeroch od 17 do 20 palcov. **Komfort na cestách by mal zlepšiť aj príplatkový adaptívny podvozok.**
Pokiaľ máte v obľube motory so zvukovou kulisou riečneho remorkéra, tak vás sklameme. **Audi Q3 bude zo začiatku v ponuke len s jediným naftovým motorom. Základný naftový dvojliter (110 kW) bude dostupný s pohonom všetkých kolies a manuálnou prevodovkou.** Najmenším zážihovým motorom v ponuke má byť známa 1.5-ka so systémom deaktivácie dvoch valcov, výkonom 110 koní a krútiacim momentom 250 Nm. **Kým inde ju poznáme ako 1.5 TSI Evo, v Audi ju označujú ako 35 TFSI.** Tento motor má byť zo začiatku kombinovaný so sedemstupňovou automatickou prevodovkou S tronic a pohonom predných kolies. Manuál dorazí do ponuky neskôr. Silnejší dvojliter nájdete pod označením 40 TFSI a disponuje výkonom 140 kW a 320 Nm. Na vrchole ponuky stojí agregát s rovnakým objemom s označením 45 TFSI. Jeho výkon a krútiaci moment bol vyladený až na 169 kW a 350 Nm. **Obe motorizácie budú dostupné s prevodovkou S tronic a pohonom všetkých kolies quattro s hydraulicky ovládanou medzinápravovou viaclamelovou spojkou.** Výroba bude prebiehať v maďarskom závode Györ. Prvé kusy sa k zákazníkom dostanú ešte tento rok v novembri.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!