Tesla Model S sa dočkala verzie kombi, to najdôležitejšie jej však chýba

… a ide veru o taký detail, pre ktorý nové kombi mnohí fanúšikovia Tesly ani len nekúpia!
Vydané  Text: 
Tesla Model S je vo svete automobilového priemyslu fenomén. Stanovila nové štandardy pre elektromobilitu a jej sesterské modely X a 3 sú stále považované skôr za akýsi derivát, odvar originálu. Pravdou pritom je, že práve Model S preberal niektoré z funkcií Modelu X až v roku 2016. V mnohých ohľadoch sa Tesla podobá skôr na softvérovú spoločnosť ako na automobilku. Zmienku o modelovom roku či facelifte by ste pri Tesle hľadali márne. Všetky úpravy, či už sa jedná o mechanickú, alebo elektronickú časť auta, sa skrývajú, podobne ako pri aplikáciách v mobilnom telefóne, za slovíčkom „update“. Naposledy sa zmena v dizajne udiala pred dvomi rokmi, keď prišiel čas na prvý facelift Modelu S. Asi najvýraznejšou zmenou bolo odstránenie otvoru nasávania. Ten pri Tesle ani predtým nemal žiadnu funkciu, bol zaslepený. Išlo výlučne o to, aby elektromobil pôsobil čo najkonvenčnejším dojmom. Okrem toho dostal Model S aj novú grafiku svetlometov.
Tentokrát sa Model S dočkal oveľa **dramatickejšej inovácie**, avšak **nie z dielne spoločnosti Tesla**. Elektromobil sa ukázal vo vyhotovení kombi, respektíve Shooting Brake, ktoré z neho robí zrejme najkrajší (a možno aj najpraktickejší) elektromobil sveta. **Tesla Model S Shooting Brake** je dielom holandskej spoločnosti **RemetzCar**, ktorá tak vyhrala súboj so spoločnosťou **Qwest Norfolk**. Výtvor spoločnosti Qwest Norfolk síce prišiel oveľa skôr, dizajn doplnených častí automobilu však nebol veľmi estetický, dokonca chvíľami pripomínal pohrebné auto. Cieľom tejto firmy bolo zväčšiť batožinový priestor čo možno najviac, avšak vzhľad išiel bokom, čo sa v konečnom dôsledku ukázalo ako problém. Boj o Model S Shooting Brake teda vyhrali v RemetzCar, pričom ich dielo je naozaj krásne. O návrh dizajnu sa postaral **dizajnér Niels van Roij**.
Niektoré detaily by sme možno očakávali ešte viac vyladené, napríklad priveľmi hrubý C-stĺpik a nápadne rozsiahle použitie chrómových doplnkov. Okrem toho tomuto Shooting Brake **chýba to najpodstatnejšie**, samotný dôvod, prečo ľudia elektromobily od Elona Muska kupujú: **logo automobilky Tesla**, symbol aktuálneho amerického náskoku v rozvoji elektromobility, vonku na vozidle nenájdete. Jediné logo Tesly sa nachádza vnútri na volante, vonkajšie logá boli nahradené tými od RemetzCar a ďalšie nachádzame v interiéri.
Našťastie, skalní fanúšikovia značky Tesla, ktorí by kvôli tomuto detailu odmietli kúpu, sa zrejme ani nedostanú na radu. RemetzCar vyrába iba **20 kusov Shooting Brake**, pretože ide o limitovanú sériu. Prvý kus bol určený pre súkromného objednávateľa menom Floris de Raadt, teraz majú možnosť kúpiť si tento špeciál aj ďalší klienti s tučnými bankovými kontami.








Pokračujte na ďalší príspevok »