Bazárový tip: Historický Rolls za pár šupiek! Tipnite si cenu, na toto máte aj vy!

Občas motyka vystrelí a aj taký historický Rolls-Royce môže cenou výrazne podliezť cenu najnovších modelov.
Vydané  Text: 

Aj tí, ktorí majú tučné peňaženky a bankové kontá zvyčajne vedia, že na taký Rolls-Royce ešte skrátka nemajú dosť. Veď za taký Rolls-Royce Wraith 6.6 (465 kW) zaplatíte minimálne 315-tisíc eur, a to už má najazdených tisíc kilometrov. Cena takého Rolls-Royce Phantom Coupe (338 kW) atakuje hranicu závratných 600-tisíc eur. Skrátka, Rolls vždy bol, je a aj bude vecou pre najnáročnejších a najbohatších.

Ale niekedy aj motyka vystretlí a nejaký ten Rolls-Royce si môžete zadovážiť aj vtedy, keď máte do vrecka hlbšie. Budete sa musieť zmieriť s tým, že už má čosi najazdené a výroby predčí aj dátum vášho narodenia. My však vieme, že každý veterán má niečo do seba a auru, ktorú moderné superluxusné a supervýkonné stroje nedokážu nahradiť. Ako sme prehliadali internetové bazáry, hoci to nerobíme radi, lebo sa len zbytočne týrame, že tie kúsky nepatria nám, našli sme aj tento krásny historický Rolls-Royce Silver Wraith.
Má najazdených 61 587 km, motor so zdvihovým objemom 4257 cm³ (4,3 l) a výkonom 90 kW (122 koní) a karosériu James Young. Tento kúsok je z roku 1946, celkovo sa nový model vyrábal v rokoch 1946 až 1959 a dizajnom sa prakticky vôbec nelíšil od ostatných predvojnových modelov výrobcu, predovšetkým svojho priameho predchodcu – Wraithu.
Automobilka sa druhej svetovej vojne vzchopila a začala vyrábať prvý povojnový model: Silver Wraith. V preklade Strieborný prízrak nemal sériovo vyrábanú karosériu, každý z modelov bol vyrábaný na objednávku. Model z autobazáru s českými evidenčnými číslami má karosériu James Young, z ktorej sa vyrobilo 1783 kusov.
Silver Wraith, ktorý sa nachádza v bazári Vadim s.r.o., je údajne po renovácii a má povolenie od českého ministerstva kultúry na vývoz do zahraničia. Automobil je vybavený pravostranným riadením, rádiom, minibar pre zadných pasažierov, rozsiahle drevené obloženie, vyklápacie stolíky a dokonca tempomat.
A tá cena? Historický Rolls-Royce Silver Wraith sa predáva za – pozor – iba 78 990 €! Uvážte, že za jeden byt v Bratislave by ste si mohli kúpiť rovno dva takéto Rollsy a je takmer isté, že úver v takejto výške dostane aj taký priemerný Slovák. Už len vymyslieť, kto bude za lacno takýto veterán servisovať… Ak vám ale zdá byť aj takmer 80-tisíc priveľa peňazí, môžete sa rozhliadnuť po starých Rolls-Royceoch vo vzdialenejšom zahraničí. Napríklad anglická stránka Classic Cars for Sale ponúka model Silver Wraith (predtým volaný Silver Shadow Long Wheelbase), avšak vyrobený v roku 1980, za oveľa priaznivejších 12 500 britských libier. Má však najazdených 138 843 míľ (223 446 km).



Zdroje:
https://www.autobazar.sk/15731394/rolls-royce-wraith-silver/
https://www.classiccarsforsale.co.uk/rolls-royce/silver+wraith/256791





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.