Slováci sú vraj zodpovední: Dve tretiny vodičov jazdili na letných už v apríli

Prieskum značky Continental priniesol zaujímavé výsledky. Dáta sa zbierali v 5 mestách po celom Slovensku na čerpacích staniciach Shell. Stav pneumatík na 723 vozidlách bol zmapovaný koncom apríla v spolupráci s Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky (BECEP).
Vydané  Text: 
• Dáta zbieral Continental v piatich mestách po celom Slovensku – na čerpacích staniciach Shell. Stav pneumatík na 723 vozidlách bol zmapovaný koncom apríla v spolupráci s Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky (BECEP);
• Slováci sú zodpovední! Od polovice apríla kontinuálne prezúvali zimné pneumatiky na letné. Na konci apríla už mali letné plášte na svojom aute viac ako dve tretiny vodičov ;
• 11 % vodičov jazdiacich počas roadshow so zimnými pneumatikami malo dezén s menšou hĺbkou ako 3 mm, čo je na Slovensku zákonom stanovený minimálny limit pre zimnú sezónu. Títo vodiči často riešia praktickú otázku – kedy a ako dojazdiť svoje zimné pneumatiky.


Prieskum Continentalu prebiehal na čerpacích staniciach Shell, skontrolovaných bolo vyše 700 automobilov
Terénny prieskum Continental Vision Zero Roadshow sa uskutočnil na čerpacích staniciach Shell v piatich mestách na Slovensku (**Považská Bystrica, Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Prešov**) a jeho odborným garantom bol BECEP. Celkovo sa podarilo zmerať hĺbku dezénu na pneumatikách **723 vozidiel**. Z toho malo až 70 % letné a 30 % stále zimné plášte. **Slováci sa ukázali ako zodpovední vodiči**. Pokuty za stav svojich pneumatík by na začiatku letnej sezóny v apríli dostali iba desiati šoféri, ktorým bola nameraná hĺbka dezénu pod 1,6 mm. Prieskum preukázal, že vodiči s prezúvaním na letné pneumatiky nečakajú.

Dojazdenie zimných pneumatík je nebezpečné

„Každý deviaty vodič mal na svojich zimných plášťoch dezén hlboký 3 mm a menej,“ popisuje výsledky **Juraj Ižvolt**, šéf divízie marketing Continental Barum s.r.o. Takéto pneumatiky by však mali vodiči pred budúcou zimou vymeniť. Na Slovensku zákon ukladá povinnosť používať **zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou dezénu 3 mm** a to vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza – bez ohľadu na dátum. V lete však môžu mať, rovnako ako **letné, minimálne 1,6 mm**. „Najčastejšie teda problém s opotrebovanými zimnými plášťami vodiči riešia veľmi pragmaticky a to tak, že sa ich snažia dojazdiť počas leta,“ doplnil Juraj Ižvolt. Toto riešenie je však spojené s predĺženou brzdnou dráhou hlavne na vode, horším bočným vedením, zvýšenou spotrebou a hlučnosťou.
Juraj Ižvolt, šéf divízie marketing Continental Barum s.r.o.
To znamená, že sa brzdná dráha na opotrebovaných zimných, oproti novým letným pneumatikám predĺži pri zastavení z rýchlosti 100 km/h o 20 metrov a zostatková rýchlosť je takmer 50 km/h. Pri teplote okolo 20 stupňov Celzia je už na aute na zimných pneumatikách badateľná aj oneskorená reakcia brzdového pedálu,“ vysvetľuje Milan Troška, riaditeľ oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP).








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!