Kia Sportage sa bude predávať ako naftový hybrid s manuálnou prevodovkou, poznáme termín predaja a podrobnosti

Kia plánuje elektrifikovať vo veľkom, čistejšieho pohonu sa čoskoro dočká aj nový Ceed a ďalších 14 modelov áut.
Vydané  Text: 
Hybridná technológia KIA EcoDynamics+

Kia sa ukazuje vo výbornom svetle. Avizuje, že do svojich automobilov začne integrovať doplnkový elektrický pohon EcoDynamics+, ktorý vie skombinovať aj s naftovým motorom a tiež s automatickou i manuálnou prevodovkou. Najprv sa dočkáme hybridného esúvečka Sportage, potom aj Ceedu.

Prelomovým modelom značky Kia je celkom nepochybne športový liftback Stinger, avšak ani aktuálne Ceed a Sportage majú čo ponúknuť nielen v otázke dizajnu, ale aj jazdných vlastností, bezpečnosti, komfortu i techniky. Najnovšia správa od Kie zameraná na rozvoj elektrifikovaných pohonov je o to pôsobivejšia, že sa do roku 2025 dotkne celkovo až 16 modelov, medzi prvými práve Sportageu a Ceedu. Kia Sportage EcoDynamics+ sa objaví v predaji už od druhého polroka 2018, teda za niekoľko mesiacov. Druhým modelom, ktorý prinesie novú hnaciu jednotku v roku 2019, bude nová Kia Ceed tretej generácie.

Novinky s hybridným pohonom sú súčasťou stratégie značky Kia elektrifikovať svoje pohony

Hybridná Kia Sportage bude disponovať naftovým motorom a manuálnou alebo automatickou prevodovkou a elektromotorom, ktorý bude čerpať energiu zo 48-voltového akumulátora. Tá sa bude dobíjať nie prostredníctvom kábla, ale iba princípom rekuperácie pri brzdení a spomaľovaní automobilu. Takzvaný mild-hybrid pomôže znížiť emisie oxidu uhličitého o 4 až 7 percent a, samozrejme, aj spotrebu paliva.
Hybridná technológia KIA EcoDynamics+
Mild-hybridná technológia obsahuje kompaktný 48-voltový lítiovo-iónový akumulátor s kapacitou 0,46 kWh a polohybridný štartér MHSG. Elektronickým riadením generátora MHSG pomocou meniča sa systém plynulo prepína medzi dvoma režimami „motor“ a „generátor“. Ak má akumulátor dostatočný náboj, spaľovací motor sa počas spomaľovania a brzdenia automaticky vypne. Systém MHSG potom môže motor opäť bez problémov naštartovať, a to v každej situácii – stačí, ak vodič zošliapne plynový pedál. Zaujímavosťou je, že EcoDynamics+ umožňuje implentáciu do všetkých súčasných motorizácií výrobcu. Uvedenie novej 48-voltovej hnacej jednotky na trh znamená, že spoločnosť Kia je prvým výrobcom, ktorý v celom svojom modelovom rade ponúkne zákazníkom hybridnú, plug-in hybridnú, plne elektrickú a aj 48-voltovú technológiu. Do roku 2025 plánuje spoločnosť uviesť na trh 16 vozidiel s vyspelou hnacou sústavou: päť nových hybridov, päť plug-in hybridov, päť elektrických vozidiel a v roku 2020 aj nové elektrické vozidlo na palivové články.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!