Zoznámte sa s najrýchlejšou kamerou na svete: Volá sa HuraCam a je pripevnená na Lamborghini

VIDEO – Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako sa nakrúcajú blízke zábery superrýchlych áut? Je zrejmé, že ich musí sledovať ďalšie, ktoré podobné rýchlosti zvláda tiež.
Vydané  Text: 

Na internete sa o nej dočítate ako o najrýchlejšej kamere sveta, ale toto jej hodnotenie sa netýka schopnosti zaznamenávať najviac snímkov za sekundu. Ide doslova o jej rýchlosť na ceste. Aby kamera s názvom HuraCam mohla dosahovať šialených rýchlostí a vytvárať blízke zábery áut, ktoré sa ženú po motoristických okruhoch, musí by upevnená na superšporte Lamborghini Huracan LP610-4.

Automobilovo-technologický set s pomenovaním Lamborghini HuraCam zrýchľuje z nuly na 100 km/h v priebehu iba 2,8 sekundy, dosahuje maximálnu rýchlosť takmer 300 km/h a aby bol obraz z kamery ostrý a stabilný, využíva 5-osovú optickú stabilizáciu s gyroskopmi.



Lamborghini HuraCam využíva fototechniku najvyššieho rangu s množstvom elektronických asistentov, napríklad aj trakčným systém pre udržiavanie záberu na konkrétny objekt bez ohľadu na rýchlosť a rozsah jeho pohybu.



Celé zariadenie – teda auto a kamerový systém – musia obsluhovať dvaja ľudia, jeden za volantom a druhý za celým tým komplikovaným vybavením na ovládanie kamery. Výsledkom sú úžasné detailné a blízke zábery športových automobilov priamo z centra diania, bez použitia počítačovej postprodukcie alebo CGI.





A cena za takýto technologický skvost? Spoločnosť Incline Dynamic Outlet si ho nacenila na závratných 500-tisíc amerických dolárov. Vskutku dosť za pohybujúcu sa kameru.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »