Elektrické BMW X3 je na ceste, výrobca spojil elektromotor, prevodovku aj elektroniku do jedného komponentu

Piata generácia elektrického pohonu od BMW umožní, aby sa inštaloval aj do konvenčných modelov. Prvým z nich bude esúvečko X3, volať sa bude iX3.
Vydané  Text: 

Značku „BMW i“ poznáme nielen pre jej moderný elektrický, prípadne hybridný pohon, ale aj pre odvážny dizajn. Modely i3 aj i8 sú nielen drahé, ale vizuálne tak nápadné, že to môže niekoho odradiť a prinútiť, aby hľadal elektrifikované autá u konkurencie. BMW možno aj práve preto rozhodlo, že novú generáciu svojich elektrických pohonov bude inštalovať aj do súčasných konvečných modelov, prvým z nich bude esúvečko X3. Novinka, ktorá nesie názov iX3, je k dnešnému dňu považovaná za koncept, ale jej eventuálnu výrobu a predaj vidíme pomerne reálne. Nová flexibilná architektúra elektrického pohonu od BMW umožné aj to, aby sa inštalovala do už vyrábajúcich sa modelov, i keď nejakými zmenami musel koncept predsa len prejsť. BMW iX3 dostalo napríklad špeciálnu zadnú nápravnicu a upravený podvozok. Elektromotor, prevodovku a výkonovú elektroniku sa podarilo zjednotiť do jedného komponentu a tak sa dá oveľa jednoduchšie zapracovať do rôznych druhov vozidiel.
„Svetová premiéra štúdie BMW Concept iX3 otvára novú kapitolu v rámci elektrifikačnej stratégie spoločnosti BMW Group. Súčasťou budúcnosti bude ďalší vývoj flexibilnej konštrukcie vozidla pre všetky druhy pohonu predných, zadných aj všetkých kolies. Vydláždi sa tak cesta pre to, aby vozidlá všetkých značiek spoločnosti mohli dostať rôzne druhy pohonu. To znamená, že do akéhokoľvek modelu sa na základe požiadaviek bude dať zabudovať spaľovací motor, nabíjateľný plug-in hybridný pohon alebo plne elektrický pohon,“ uvádza BMW Group vo svojej tlačovej správe k novinke. Modulárna konštrukcia sa využíva aj pri vývoji ďalšej generácie vysokonapäťových batérií.
Komponenty pohonu eDrive sa vyrábajú v závodoch v mestách Dingolfing (Nemecko), Šen-jang (Čína) a Spartanburg v USA. Závod spoločnosti BMW Group v meste Dingolfing zohráva vedúcu rolu ako centrum celej siete, kde sa zbierajú expertízy a skúsenosti s elektrickým pohonom. Spoločný výrobný závod BMW Brilliance Automotive v čínskom meste Šen-jang bude zabezpečovať sériovú výrobu modelu vychádzajúceho z aktuálnej štúdie BMW Concept iX3.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.