Motoristický novinár Erik Stríž o chybách vodičov: „Tomuto sa radšej vyhnite“

Keby boli vodiči vyspelejší, väčšina problémov na cestách by jednoducho zmizla. Aj v roku 2018 však majú vodiči problémy s pochopením jazdných pruhov, s motorkármi, cyklistami, so zipsovaním a ďalšími vecami.
Vydané Text: 
Ilustračné foto (zdroj: redakcia)
Keď trávite veľa času na cestách a ak dokonca z vašej práce vyplýva, že musíte za tým volantom sedieť a odjazdiť týždenne stovky a tisíce kilometrov, pochopiteľne budete na cestách stretávať všetky typy vodičov. Väčšina z nich je neutrálnych, čo znamená, že nemáte dôvod si ich veľmi všímať, správajú sa kultivovane a ak sa aj s nimi dostanete do takmer kolíznej situácie, bez nadávania a stresov pokračujete ďalej. V horšom prípade vyplníte papiere pre poisťovňu a problém s triezvou hlavou vyriešite. Existujú však vodiči, ktorí sú nervózni, nebezpeční, neznalí legislatívy a dobrých mravov – a práve ich si pamätáme najčastejšie. Ako motoristický novinár som sa rozhodol spísať niekoľko vecí, ktoré považujem za najhoršie alebo najotravnejšie, ak sa s nimi na cestách stretávate príliš často.

#4 V meste a v obci nie je ľavý pruh rýchlejší

Skúsenosť z diaľnice nie je prenosná do mesta. Ak jazdíte na diaľnici neustále v strednom a ľavom pruhu, robíte chybu, pretože vašou povinnosťou je jazdiť v pravom a ostatné využívať iba pri predbiehaní a obchádzaní. V meste však nie sú pruhy určené ako „rýchlejšie a pomalšie“ a vie preto pekne otráviť deň, keď vás počas dňa traja vodiči vytrúbia za to, že v ľavom pruhu idete iba 60 km/h, hoci maximum je 50 km/h a z pravej strany vás v pohode môžu obísť. Ak v obci obehnete pomalšie auto z pravej strany, nedopúšťate sa žiadneho previnenia, tento zákaz platí na diaľnici a mimo obce. Je však potrebné podotknúť aj to, že ak v oboch pruhoch vedľa seba jazdia rovnakou rýchlosťou dve vozidlá, vodiči v ľavom pruhu sú povinní ho čo najskôr uvoľniť pre rýchlejšie autá.

« Zobraziť predchádzajúcu stranu článku Zobraziť ďalšiu stranu článku »








Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk




Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie