Chcete si prenajať auto? Nezabúdajte na nasledovné obmedzenia a náklady

PORADŇA | Vedeli ste, že pri prenájme auta musíte zaplatiť depozit a auto vždy vracať s plnou nádržou? To vie celkový rozpočet na prenájom niekoľkonásobne predražiť.
Vydané  Text: 
Prenájom automobilov na Slovensku nie je žiadnou novinkou alebo móresom elity. Auto si dnes môžete prenajať prakticky každý a napríklad takto vyskúšať auto, ktoré si plánuje v dohľadnej dobe zakúpiť. Víkendové výlety, potreba presťahovať väčšiu batožinu alebo akýkoľvek iný dôvod stojí za záujmom o prenájom auta, vždy je na výber veľké množstvo autopožičovní, modelov a typov automobilov. Možno aj vy zvažujete, že si na niektorý z pripravovaných výletov prenajmete auto u niektorej slovenskej autopožičovne. Ich ponuka zvyčajne vyzerá veľmi lákavo, Octaviu môžete mať za 20 eur denne, iné autá dokonca aj za menej. V skutočnosti je, samozrejme, ponuka o niečo menej výhodná, respektíve sa k nej povinne nabaľujú ďalšie podmienky a poplatky, ktoré vedia celkový rozpočet na prenájom auta poriadne predražiť.

Auto nedajú hocikomu

Na prvý pohľad to môže vyzerať tak, že ktokoľvek, kto zaplatí, môže jazdiť hoci aj Mercedes a vyskúšať si ho predtým, ako raz bude mať peniaze na vlastný. Nech to vyznieva akokoľvek, aj toto je dôvod existencie autopožičovní a tie sa tomu vôbec nebránia. Avšak prenájom nie je schválený len tak hocikomu: vodič musí mať oprávnenie na riadenie typu vypožiavaného vozidla aspoň jeden rok, musí mať aspoň 21 rokov a vyžaduje sa aj dodatočný doklad totožnosti. Niektoré spoločnosti môžu mať kritériá ešte vyššie: minimálne 25 rokov a držanie vodičského preukazu najmenej 3 roky. Niektoré z nich môžu tiež vyžadovať dodatočný poplatok za takzvaného mladého vodiča. Je to forma poistenia, ktoré kryje prípadné nehody spôsobené menej skúseným vodičom.
Auto do prenájmu nedostane len tak hocikto. Okrem platných dokladov musí mať aspoň 21 rokov a vodičák starý minimálne jeden rok.

Doplnkové poistenia

V cene prenájmu by už malo byť zahrnuté aj základné poistenie pre jazdu na domácich cestách, avšak v indivuduálnych prípadoch môže autopožičovňa vyžadovať aj doplnkové poistenia. Napríklad na výjazd mimo hraníc Slovenska, prípadne iné podľa aktuálneho prípadu. Súčasťou základného poistenia je zákonné poistenie motorových vozidiel, vrátane poistenia zodpovednosti za škody a základné havarijné poistenie (CDW). Spoluúčasť, ktorou sa nájomca podieľa na škode v prípade poškodenia vozidla, zvyčajne predstavuje činí 10% z opravy vozidla, minimálne však 200 eur. Tieto podmienky sa môžu líšiť v závislosti od konkrétnej autopožičovne.

Časové obmedzenia

Keď si prenajímate auto, zvyčajne presne viete, kedy si ho prevezmete a kedy ho vrátite. Pracovníci autopožičovne vás nepochybne upozornia na to, keby ste mali za odovzdanie auta v inom ako konvenčnom čase zaplatiť nejaký poplatok. Takisto by ste si mali dať pozor na to, aby ste neprešvihli najneskorší možný čas odovzdania, aby vám autopožičovňa neúčtovala ďalšie hodiny, poldeň alebo dokonca celý ďalší deň prenájmu.

Obmedzenia kilometrov

Toto je najväčšia slabina autopožičovní, avšak nie všetky toto obmedzenie uplatňujú. Niektoré vám účtujú skrátka dni prenájmu, prevažná väčšina si však stráži aj najazdené kilometre. Na toto si treba dať veľký pozor, pretože pri presiahnutí základného nájazdu si musíte za každý kilometer navyše doplatiť. Je nanajvýš nevyhnutné dobre si naštudovať podmienky prenájmu, pýtať sa pracovníkov autopožičovne a predovšetkým dobre si predtým naplánovať cestu.
Pred prenájmom auta na dlhšiu cestu si ju radšej dôsledne naplánujte. Pri vracaní auta budete musieť auto vrátiť s plnou nádržou, čo môže výrazne prenájom predražiť.

Kreditná karta so zadržaným depozitom

Keď vám niekto požičia auto, nikdy vám ho nedá iba za relatívne malý poplatok a za nahliadnutie do občianskeho preukazu. Súčasťou procesu vedúcemu k prevzatiu automobilu do prenájmu je teda aj zadržanie finančného depozitu v rôznej výške. Niektoré autopožičovne akceptujú aj hotovosť, iné vyžadujú, aby sa tento depozit zadržal na kreditnej alebo debetnej karte. Je to zábezpeka, že aj keď auto poškodíte alebo si jeho používaním vytvoríte nejaké doplatky, napríklad za vyšší nájazd kilometrov, bude vám vedieť autopožičovňa tieto poplatky strhnúť práve z depozitu. Pri vrátení auta sa tento depozit vracia, respektíve odblokuje a odpočíta sa od neho cena prenájmu.

Vrátenie auta s plnou nádržou

Tento posledný bod je asi najpodstatnejší, pretože s ním mnohí ľudia nepočítajú a pritom má významný podiel na celkových nákladoch na prenájom automobilu. Požičaný automobil je potrebné vrátiť nielen v rovnakom technickom stave, v akom bolo prevzaté, ale aj s plnou nádržou. Ak ste počas výletu vyjazdili jednu celú nádrž s objemom 50 litrov, musíte ju doplniť a minúť tak ďalších približne 60 až 75 eur.
Autopožičovne ponúkajú aj prenájom luxusných áut. Tie si ľudia prenajímajú preto, aby si vyskúšali ešte pred kúpou alebo iba zo zvedavosti.

Prenájmy si treba dobre spočítať

Prenájmy automobilov sú dnes vskutku výhodné, je však potrebné myslieť aj na ďalšie náklady, ktoré s ním priamo súvisia. Bohužiaľ, v praxi nie je možné dosiahnuť ceny ako 12 eur na deň, pretože k nim vždy musíte pripočítať doplnenie paliva, eventuálne umývanie alebo poistenia, či dokonca spoluúčasť na prípadnej oprave po nehode.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »