Elektrický Hyundai Kona je vonku! Na jedno nabitie zvládne cestu z Bratislavy do Košíc.

Sme zvedaví, aká bude realita!
Vydané  Text: 
Zmeny v porovnaní s klasickým modelom sú viditeľné hneď na prvý pohľad. Úplne nová je predná maska a nárazník. Dizajnéri sa rozhodli odstrániť nasávací otvor, ktorý elektromobily nepotrebujú. Hlavným poznávacím znamením Kony však aj naďalej budú rozdelené predné LED svetlomety. Bočná silueta a zadná časť je takmer zhodná s konvenčnou Konou. Pre elektromobil vyhradili špeciálne disky kolies a nový zeleno-modrý odtieň karosérie, na výber však budú aj iné farebné kombinácie. Mierne upravená je tiež stredová konzola v interiéri a v kaplnke prístrojov sa objavuje sedempalcový digitálny displej.
Samotný elektromotor poháňa predné kolesá, batérie nájdeme pod podlahou a navyše nezasahujú do batožinového priestoru. Na výber budú hneď dve verzie s odlišným dojazdom. Základná batéria má kapacitu 39 kWh a umožní Kone na jedno nabitie prejsť maximálne 300 kilometrov. Maximálny výkon elektromotora je 99 kW.
Silnejšia verzia zrýchli z 0-100 km/h za 7,6 sekundy vďaka 150 kW elektromotoru s krútiacim momentom až 395 Nm. Akumulátory s väčšou kapacitou (64 kWh) by mali Kone zaručiť dojazd až 470 km, čo by teoreticky malo stačiť na cestu z Bratislavy do Košíc na jedno nabitie. Už sa nevieme dočkať, kedy si to overíme v praxi.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »