Carbage Run je dôkazom, že aj staré autá dokážu prejsť tisíce kilometrov

Aj 3000 kilometrov prakticky bez prestávky. Toľko prejdú takmer vraky s cenou do 500 eur každý rok, nesmú mať pritom menej ako 15 rokov.
Vydané  Text: 
Povedzme si otvorene, že 15-ročný minimálny vek nie je tak veľa, veď mnohí z nás jazdia aj na starších vozidlách a nemajú s tým väčšie problémy. To, čo sa však predvádza na putovnom Carbage Run, sú celkom iné automobily. Ich cena nemá presahovať 500 eur, obsahujú však také modifikácie, ktoré by mohlo presiahli aj dvojnásobok tejto ceny. – napríklad Mercedes zabalený do plyšu.

Tento rok desiatky takmer-autovrakov prechádzalo aj cez Slovensko, kde si ich verejnosť mohla prezrieť na Agrokomplexe v Nitre. Odtiaľ štartovali smerom na Balaton.



Ako uvádza organizátor podujatia na svojej webovej stránke, „ide o 5-dňový trip naprieč Európou v starom kuse odpadu. Pravidlá sú jednoduché, hodnota auta nemá presahovať 500 eur a musí byť aspoň pätnásť rokov staré.“ (zdroj)

Projekt Carbage run bol spustený v roku 2008 v Holandsku, ale prvý ročník sa uskutočnil až o rok neskôr. Nápad vraj organizátor ukradol (sám to uvádza na stránke) a názov Carbage pochádza zo spojena Car a Garbage, teda auto a odpad. Prvý ročník uvítal na štarte 64 účastníkov, dnes sa na niektorých z podujatí objavuje až 600 áut a tisíce ľudí sú vraj v poradovníku.

Carbage Run 2017 (trasa Nitra-Balanton) | Screenshot z priloženého YouTube videa


V priebehu rokov vznikli aj zimné preteky Winter Edition a Carbage run Moped Edition pre motocykle s kubatúrou maximálne 49cc. Keď sa však aj tieto edície zaplnili záujemcami, projekt expandoval do Škandinávie a Nemecka.

Podľa vyjadrení organizátora je dnes projekt Carbage Run serióznym biznisom, firma pritom organizuje a realizuje aj ďalšie motoristické podujatia. Hromadné výlety starých áut však stále považuje za prioritu.










Pokračujte na ďalší príspevok »