BMW bude vykupovať staré naftové autá výmenou za elektrické a hybridné

National Diesel Forum je za nami a BMW pod jeho hlavičkou prijíma opatrenia, ktoré ešte viac znížia dôsledky naftových motorov na životné prostredie.
Vydané  Text: 
Ilustračná fotografia | Naftový motor v BMW 316d (2008) | zdroj: Auto Motor a Šport

BMW uvádza, že už dnes jeho automobily produkujú až o 40 percent menej škodlivých plynov, ako je nemecký priemer. A vraj to platí pre motory noriem EU6 aj EU5, BMW pritom prezentuje zistenia Federálneho úradu pre životné prostredie.

Celoeurópskou kampaňou chce aj napriek tomu modernizovať vozový park, ktorý tento priemer zlepší aj spätne. Majitelia starších automobilov značky BMW si budú môcť u predajcov nových vozidiel uplatniť bonus do výšky maximálne 2-tisíc eur, ak si výmenou zaň zabezpečia nový automobil značky BMW s elektrickým alebo hybridným pohonom alebo niektorý so spaľovacím motorom spĺňajúcim náročnú normu Euro 6. Táto norma pripúšťa emisie škodlivých plynov CO2 nanajvýš 130 gramov na jeden kilometer jazdy v štandarde NEDC. Záujemci o výkup však musia vlastniť automobil koncernu BMW s motorom normy EU4 a stihnúť kúpiť nové auto do 31. decembra 2017.

Druhým projektom v prospech životného prostredia a zákazníkov bude to, že BMW zaplatí optimalizáciu vlastných starších automobilov s motormi štandardu EU5. Táto optimalizácia prebehne v servisných centrách BMW a pre majiteľov vozidiel nebude tento krok znamenať žiadne investície. Všetko vraj zaplatí koncern, opatrenie sa pritom týka až 22-tisíc automobilov.

Ilustračná fotografia | Plug-in hybrid BMW i3 | zdroj: Auto Motor a Šport

BMW vo svojej tlačovej správe uvádza, že v priebehu roku 2017 bude dosiahnutý historický míľnik v podobe predaja 100-tisíceho kusu automobilu s elektrifikovaným pohonným systémom – týka sa to všetkých elektrických, hybridných a plug-in hybridných vozidiel koncernu, vrátane značky MINI.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!