FIREMNÁ FLOTILA

Znížiť náklady na vozový park? Stačí pritom len táto jednoduchá inovácia

Moderné technológie v oblasti monitoringu vozidiel pomáhajú firmám optimalizovať správu firemných flotíl, znižovať náklady na palivo a zlepšovať efektivitu. Systémy ako Carnet umožňujú automatický zber dát, sledovanie jázd v reálnom čase a hodnotenie štýlov jazdy vodičov, čo vedie k dlhodobým úsporám a lepšiemu riadeniu vozového parku.

Vydané Text: 

Znížiť náklady na každodennej báze sa dá vďaka dátam o využití vozidiel. Tak hovorí Jan Polívka, generálny riaditeľ spoločnosti CCS, ktorá poskytuje komplexné služby pre správu flotíl. A to od tankovacích kariet cez monitoring vozidiel až po elektrodobíjanie alebo mýto. Práve prepojenie týchto služieb do jedného systému a správne spracovanie dát poskytuje dokonalý prehľad a umožňuje využiť inak skrytý potenciál flotily naplno.

Prečo si zaobstarať monitoring vozidiel? Čím môže uľahčiť prácu fleet manažéra?

Je to šikovný asistent, ktorý mu odoberie všetky potrebné a nudné manuálne úkony bývajúce vo výsledku časovo aj finančne náročné. Manažér ani vodiči nemusia manuálne zadávať údaje o jazdách, všetky dáta sa zaznamenajú a sťahujú automaticky. Je možné si individuálne nastaviť reporty podľa potreby, ich pravidelné zasielanie na email, nechať si strážiť termíny pravidelných servisných prehliadok, konca platnosti zmlúv a podobne.

Inzercia

Inzercia

Čo konkrétne manažér v systéme vidí?

Sleduje aktuálne polohy vozidiel v reálnom čase. Vidí, kde sa vodiči nachádzajú, kam cestujú. Môže tak ihneď rozhodnúť o ich ďalšom pohybe, zlúčiť či upraviť trasy podľa potreby. Z palivových kariet sa automaticky sťahujú dáta o tankovaní, takže ihneď vidia, kedy a kde autá tankujú a koľko paliva spotrebujú. Je možné si spätne zobraziť uskutočnené jazdy, ich detail vrátane tankovania. Carnet potom pomôže určiť optimálnu trasu, pri ktorej sa spotrebuje najnižšie množstvo paliva a zároveň sa ušetrí čas. Do systému sa takto sťahujeme aj dáta o dobíjaní elektromobilov, stave batérie, zobrazujeme dobíjacie miesta v mape a vieme rozlíšiť firemné a súkromné dobíjanie.

Aké sú trendy v monitoringu?

Kniha jázd alebo sledovanie aktuálnej polohy sú základnou výbavou telematických systémov. My sa snažíme ponúkať aj nadstavbu. Práve preto, aby sa plne využil potenciál vozového parku a tým aj prostriedkov už doň vložených. Zo všetkých by som menoval dve funkcionality. Prvá predstavuje zdieľanie firemných vozidiel a parkovacích miest, ktoré funguje úplne bezkontaktne. Záujemca o tzv. referentské vozidlo si v Carnete vyberie voľné auto na požadovaný termín. Rezerváciu mu cez systém schváli zodpovedná osoba a vodič si potom kľúče a doklady vyzdvihne v špeciálnom boxe, do ktorého ich po použití vozidla zase vráti. Odpadajú tak administratívne zložitosti ako e-mailové komunikácie, hľadanie voľného vozidla a osobné odovzdávanie kľúčov. Obdobne funguje rezervácia parkovacích miest vo firemných garážach či na parkoviskách, vďaka čomu sú efektívne využité všetky prenajímané parkovacie státia.

Aká je tá druhá funkcionalita?

Druhou je tzv. vysvedčenie vodiča. Ide o pravidelné hodnotenie jazdných štýlov práve na základe dát z každej jazdy. Sledujú sa tri oblasti: efektívne využitie vozidla, spôsob riadenia a dodržiavania miestnych rýchlostných limitov. Niektoré nevhodné návyky pri riadení ako napríklad prudké brzdenie, agresívne rozbiehanie alebo ostré zatáčanie neznamenajú iba plytvanie palivom. Môžu zvýšiť aj riziko nehody a opotrebovania vozidla. Cieľom je motivovať vodičov k zlepšeniu jazdných vlastností, čo často vedie aj k úspore paliva a menšiemu opotrebovaniu vozidiel. Vodič každý mesiac dostane svoje vysvedčenie s porovnaním za predchádzajúce obdobie. Fleet manažér môže medzi sebou porovnávať jednotlivých vodičov vo firme, vybranom tíme, na pobočke a podobne. Veľa tu funguje súťaživosť medzi vodičmi, keď každý chce byť samozrejme najlepší. Po prvotnej nedôvere si tento systém zamestnanci osvoja, čo klientom môže priniesť dlhodobú úsporu nákladov na PHM aj servis vozidiel.

Na záver možno povedať, že moderné technológie v oblasti monitoringu vozidiel prinášajú výhody, ktoré môžu ovplyvniť efektivitu a náklady firemnej flotily. Investície do týchto systémov sa vracajú v podobe úspor paliva a lepšej kontroly nad prevádzkou vozidiel.

Inzercia

Moderné technológie v oblasti monitoringu vozidiel pomáhajú firmám optimalizovať správu firemných flotíl, znižovať náklady na palivo a zlepšovať efektivitu. Systémy ako Carnet umožňujú automatický zber dát, sledovanie jázd v reálnom čase a hodnotenie štýlov jazdy vodičov, čo vedie k dlhodobým úsporám a lepšiemu riadeniu vozového parku.

Čo si chvália zákazníci?

Carnet využívame aj na vyúčtovanie služobných ciest a prehľad tankovacích kariet. S ním sa nám znížili náklady a zlepšila organizácia služobných vozidiel.“

„Zavedením tzv. Vysvedčenia pre vodičov sa nám dlhodobo znížili náklady na obstaranie PMH a klesla aj spotreba.“

„Oceňujeme previazanosť kariet CCS s elektronickou knihou jázd. Vďaka tomu máme komplexný prehľad. Zjednodušili sme administratívu spojenú s vozovým parkom a môžeme sa sústrediť na rast nášho podnikania.“

Pripravte sa na zimu: Táto drobnosť za 10 eur ochráni vaše auto pred zbytočne drahou opravou








Inzercia

Bestsellery ešte výhodnejšie