Servis

Udržateľnosť založená na tradícii: systém čistiacich utierok Mewa

Keď vedecká komunita začala vydávať varovania a politici prijali prvé zákony na ochranu klímy, spoločnosť Mewa už robila všetko preto, aby bol jej systém čistiacich utierok ešte udržateľnejší. Začiatkom 80. rokov si rodinná spoločnosť stanovila motto: Ochrana životného prostredia má prednosť pred expanziou.

Vydané Text: 

Dodávanie čistiacich utierok na opakované použitie výrobným a remeselným podnikom – Hermann Gebauer založil spoločnosť Mewa v roku 1908 na základe tejto udržateľnej podnikateľskej myšlienky. Tento princíp platí dodnes: Mewa dodáva čistiace utierky priamo do továrne alebo dielne, vyzdvihne ich na vypranie, podrobí ich prísnej kontrole kvality a opäť ich dodá späť. Výhoda pre zákazníkov: vždy čisté čistiace utierky sú jednoducho k dispozícii na dôkladné a ekologické čistenie strojov a nástrojov. Spoločnosť Mewa sa postará o celú logistiku utierok. Pre zákazníka to znamená výraznú úsporu nákladov.

Udržateľná čistiaca utierka Mewa - moderná klasika (Foto: Mewa)

Udržateľná čistiaca utierka Mewa – moderná klasika (Foto: Mewa)

Skutočnosť, že spoločnosť Mewa sa dokáže trvalo rozvíjať, sa ukázala už v lete 1980, keď tento poskytovateľ textilných služieb otvoril v Lauenburgu svoju doteraz najväčšiu pobočku v Nemecku, ktorá poskytuje priekopnícke služby v oblasti procesných a environmentálnych technológií. Už vtedy inteligentné systémy umožňovali šetriť energiu a tepelne zhodnocovať vyprané nečistoty, ako sú oleje a tuky z čistiacich textílií, čím sa čiastočne pokryli energetické potreby sušičiek a pracích liniek. Týmto spôsobom závod ušetril veľké množstvo vykurovacieho oleja. Spoločnosť Mewa stanovila nový štandard v oblasti environmentálnych technológií, ktorý naďalej rozvíja ďalšími inováciami. Dnes je táto rodinná spoločnosť, ktorá pôsobí v 24 európskych krajinách, schopná prať svoje čistiace textílie so zníženým vplyvom na životné prostredie.

„Pracujeme so špeciálnymi automatizovanými dávkovacími a riadiacimi systémami. V porovnaní so štandardnými postupmi prania a dávkovania v domácnostiach znižujeme vplyv na životné prostredie až o 85 %,“ hovorí Elena Holanová, konateľka spoločnosti Mewa na Slovensku.

Spoločnosť Mewa robí podniky šetrnejšími k životnému prostrediu (Foto: Mewa)

Spoločnosť Mewa robí podniky šetrnejšími k životnému prostrediu (Foto: Mewa)

 

Aj samotná čistiaca utierka, ktorá sa odjakživa vyrába vo vlastnej tkáčskej dielni, sa v priebehu desaťročí neustále vyvíjala. Stala sa čoraz savejšou, rozmerovo stabilnejšou a odolnejšou voči roztrhnutiu. Dnes ju možno vyprať až 50-krát a zákazníci ju môžu používať opakovane. Už neexistuje len jedna čistiaca utierka. Mewa teraz ponúka štyri rôzne kvality v závislosti od oblasti použitia, od robustných univerzálnych utierok až po jemné utierky z mikrovlákna na veľmi citlivé povrchy. Čo majú spoločné? Ich extrémnu absorpčnú schopnosť. Tú nevyužívajú len veľké spoločnosti. „Pre našich zákazníkov vykonávame potrebné výpočty. Každá spolupráca sa začína individuálnym a komplexným poradenstvom v oblasti služieb. To znamená, že zákazníci sa môžu spoľahnúť na to, že dostanú správne množstvo čistiacich utierok. Naša dodávka na základe ich potrieb zaručuje, že služby s kompletným servisom Mewa sa oplatia aj malým podnikom,“ pokračuje Elena Holanová.

A čo sa stane s utierkami u zákazníka, keď už niekoľkokrát vykonajú svoju prácu a nedokážu absorbovať ďalšie mazivá, farby alebo mastnotu? Aj tu Mewa zaručuje ekologické riešenie. Použité utierky sa skladujú v špeciálne vyvinutej, hermeticky uzavretej bezpečnostnej nádobe SaCon. Bezpečnostný kontajner je neoddeliteľnou súčasťou systému čistiacich utierok Mewa a zákazníci ho majú k dispozícii v dostatočnom množstve. Slúži aj na bezpečné skladovanie a prepravu znečistených utierok v súlade so zákonom.

Utierky sú bezpečne uložené v hermeticky uzavretej nádobe SaCon. (Foto: Mewa)

Utierky sú bezpečne uložené v hermeticky uzavretej nádobe SaCon. (Foto: Mewa)

Šetrenie zdrojov, predchádzanie vzniku odpadu a dlhodobé využívanie výrobku. Storočná podnikateľská myšlienka spoločnosti Mewa je aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým. Dá sa rýchlo a jednoducho implementovať v malých aj veľkých podnikoch. Hneď po dodaní prvých čistiacich textílií sa čistenie podniku stáva udržateľnejším. Odteraz sa stroje a nástroje čistia bez produkcie kôp špinavého jednorazového materiálu. Podnik tak môže ľahko prispievať k ochrane klímy na dennej báze.