EXTRA ZDRAVIE

Chcete prestať fajčiť? Šťastie praje pripraveným

Tiež ste už opakovane skúšali prestať fajčiť? A tiež ste sa k fajčeniu nakoniec vrátili? Ak vaše odpovede zneli áno, v článku nájdete rady a odporúčania k úspešnému a dlhodobému skoncovaniu s tabakom.

Vydané  Text:  doc. MUDr. Alexandra Pánková, Ph.D.

Závislý fajčiar už nikdy nebude nefajčiarom, len abstinujúcim fajčiarom: platí paralela s abstinujúcim alkoholikom. Zoznámenie sa s touto skutočnosťou je dôležité: šťastie praje pripraveným.

Prečo vlastne prestať fajčiť? Okrem jasných zdravotných prínosov (a prínosov pre peňaženku) môžeme zmieniť aj slobodu. Áno, slobodu. Už nebudete otrokom závislosti, naopak, budete mať viac voľného času napríklad na koníčky. Onedlho sa blíži doba novoročných predsavzatí, skúste to tohtoročné využiť na maximum a zbavte sa tabaku nadobro.

Zo štatistík vyplýva, že až 7 z 10 fajčiarov by radšej nefajčilo, ak by si mohli vybrať. Avšak, až 80 % fajčiarov je závislých, tzn. pociťujú abstinenčné príznaky keď nefajčia. Typicky si zapaľujú prvú cigaretu do hodiny od prebudenia a deň bez tabaku predstavuje problém. Každoročne to skúsia „len“ 4 z 10, v úplnej väčšine prípadov len tak, bez odbornej pomoci. Miera úspechu takéhoto pokusu je nízka, po roku abstinuje len 3-5 % fajčiarov.

Častou bariérou v pokuse prestať sú obavy, konkrétne z prípadného neúspechu či abstinenčných príznakov. Pokiaľ budete nasledovať odborné rady a užívať lieky, výrazne zvýšite svoje šance na úspech. Čo teda robiť, aby sa vám to konečne podarilo?

Základom na ceste k nefajčeniu je vopred pripravený plán.

Zistiť, v akých situáciách fajčíte a pre tieto naplánovať dopredu nefajčiarske riešenie. Ideálne je, pokiaľ sa danej situácii môžete vyhnúť (kávu piť nemusíte), no nie vždy je to možné, a preto je potreba typické fajčiarske situácie zmeniť. Piť kávu v inej miestnosti, z iného hrnčeka, inak – s mliekom, bez neho, škoricou atď., aby situácia fajčenie pripomínala čo najmenej. Vhodné je vyvarovať sa konzumácii alkoholu aspoň prvých pár týždňov po prerušení užívania tabaku, pretože so stúpajúcou mierou alkoholu klesá miera sebaovládania. Uvedomte si, že odvykanie od fajčenia je proces, ktorý môže trvať až niekoľko mesiacov , buďte preto trpezliví.

V prípade závislosti sa nervozity, podráždenosti či nespavosti môžete zbaviť užívaním liekov k potlačeniu abstinenčných príznakov. Pozor, nie proti fajčeniu – pokiaľ budete chcieť fajčiť, tak Vám v tom žiadny liek nezabráni. Lieky je nutné užívať dostatočne dlho, ideálne 3 až 6 mesiacov, aby ste zvýšili svoje šance na úspech na maximum. Vhodné sú voľnopredajné preparáty s obsahom čistého nikotínu, ktoré sa predávajú vo forme pastiliek, žuvačiek, ústneho spreja a náplastí. Začínajú sa užívať odo dňa, kedy chcete prestať fajčiť.

V klinickej praxi väčšinou kombinujeme náplasť, z ktorej sa nikotín uvoľňuje pozvoľna a nejakú z ústnych foriem. S ústnymi formami nikotínu sa nesmie jesť a piť aspoň 15 minút pred ich užitím, aby nedošlo k narušeniu pH a poruche vstrebávania. Naviac, pokiaľ budete nikotínovú žuvačku či pastilku žuvať či cucať príliš intenzívne, budete pociťovať pálenie na podnebí a uvoľnený nikotín prehltnete. V žalúdku sa kvôli nízkemu pH nikotín nevstrebá, naopak, môže spôsobiť nevoľnosť. Navyše nie každému vyhovuje žuvačka či pastilka, a u týchto pacientov môžeme odporúčať nikotínový sprej, ktorý sa aplikuje pod jazyk, čo je veľmi rýchle a elegantné riešenie.

Medzi ďalšie voľnopredajné lieky patrí cytisin. Existujú aj lieky na predpis (účinná látka bupropion), avšak ich dostupnosť je obmedzená. Suma sumárom, šťastie praje pripraveným. Na vašej ceste za nefajčiarstvom vám prajem veľa úspechov!

doc. MUDr. Alexandra Pánková, Ph.D.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk


ODPORÚČANÉ